Óvatosan a pincékben!
Az idei évben országszerte korábban kezdődött a szüret, így a Pápához közeli bortermelők többsége is hetekkel ezelőtt megkezdte a termés betakarítását, sok pincében már forrásban van az újbor. Ez az örömteli időszak azonban komoly veszélyt is rejt, erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A Nébih közleményében hangsúlyozzák, hogy az újbor erjedése során keletkező mustgáz, azaz a szén-dioxid nagy mennyiségben akár halálos balesetet is okozhat – amennyiben elmarad a pince megfelelő szellőztetése.
A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy minden borász körültekintően ellenőrizze a pince levegőjének minőségét! Az évszázados módszerek közül a gyertya használata a legcélszerűbb. Ez egyszerű és hatékony módja annak, hogy megbizonyosodjanak arról, a levegőben elegendő oxigén áll rendelkezésre. A gyertyát derékmagasságban vagy lejjebb tartva ellenőrizzék a pince levegőjét! Ha a gyertya lángja stabilan ég, akkor a levegő tiszta és biztonságos. Amennyiben a gyertya kialszik, abban az esetben azonnal el kell hagyni a helyiséget, és biztosítani a friss levegő beáramlását.
Illusztráció: Photo Mix képe a Pixabay -en.