Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - SPORT

Pápára érkezett Zelei József kerékpáros békenagykövet

Haraszti Gábor | 2022.09.20.

Városunkat is érintette Zelei József, a ”Két keréken a Nagyvilágban” békemisszió kerékpárosa, aki a Petőfi Sándor Kerékpáros Béke Emléktúra elnevezésű misszió keretében látogatott Pápára. A békenagykövet koszorút helyezett el a Petőfi-szobornál és megtekintette a Petőfi-házat.

Zelei József tizenkilenc éve kerekezik a békéért, és ez idő alatt az Egyenlítő kétszeresénél is hosszabb távot teljesített. 2004-ben indította misszióját, a béke, a természet, a környezetünk védelme, az egészséges életmód és a sport szeretete céllal. Ezt a túrát még további 43 béketúra és békeprogram, százhúsz ország, öt kontinens és közel 90.000 kilométer betekerése követte. Elmondása szerint a legnagyobb megtiszteltetés 2016. augusztus 10-én érte, amikor is Ferenc pápa a Vatikánban, személyes audiencián fogadta. Zelei József missziója a 2022/2023-as évben a béke demonstrálása mellett Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt való tisztelgés.

– Jelenleg igen nehéz időket élünk s a béke, mint olyan, csak fogalom Európa számára. A II. világháború óta nem volt olyan szüksége a világnak az összefogásra a béke megteremtésének tekintetében, mint ma. Ezt az utat járom már közel két évtizede, s ezt az utat járom ez évben is – mesélte József, aki idei vállalásáról is beszélt. – Az ez évi Petőfi-béketúrán a költő szülővárosától indulva kerekezem be életének legfontosabb állomásait, Pápa mellett többek között Kiskőrösre, Selmecbányára, Debrecenbe, Budapestre és Segesvárra is eltekerek. Utamat koszorúzások, békefaállítások, megemlékezések színesítik, behatóan megismertetve a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakjának életét, munkásságát – mondta Zelei, aki hozzátette, a túráról filmet készítenek, melyet az anyaországi és a határon túli magyaroknak kívánnak bemutatni szerte a világban.

A békenagykövetet a pápai látogatása keretében dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője fogadta a Városházán.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: