Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Új erdő született az újszülöttek tiszteletére

Huszár Hajnal | 2024.05.04.

Ötödik alkalommal telepített Újszülöttek erdejét a Bakonyerdő Zrt. A 2020-ban a magyar kormány által indított kezdeményezés keretében minden megszületett kisgyermek után legalább tíz facsemetét ültetnek el az állami erdőgazdaságok. A pápai székhelyű Bakonyerdő eddig a Veszprém vármegyei újszülöttek tiszteletére telepített erdőket, most azonban Győr-Moson-Sopron vármegyei területükön végeztek ilyen tevékenységet, a tavaly ott született 4500 gyermek tiszteletére.

A Fenyőfő határában létrehozott erdő ültetésének utolsó mozzanatait kis ünnepség kísérte, melyen a környékbeli lakosságot invitálták közös csemeteültetésre. A megjelenteket Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte.

A rendezvényen jelen volt dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, aki maga is aktívan részt vett a bakonyszentlászlói iskolásokkal közös ültetésben. Az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének része az Újszülöttek erdeje program.
-Az akcióterv célja az volt, hogy évente legalább egymillió fát ültessünk el az újszülöttek után. Az elmúlt időszakban több mint négymillió fát már elültettünk. Szeretnénk elérni, hogy 2030-ig 27 százalékos legyen az ország fával borított területe.

Gyarapodás – ezzel a szóval jellemezte a csütörtöki faültetési alkalmat Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár, aki elmondta, az elmúlt négy évben 400 hektáron hoztak létre új erdőket az Újszülöttek erdeje programban.
-A gyarapodás akár gyermekáldásról van szó, akár az ország zöld vagyonáról, mindenképpen büszkeségre okot adó eredmény. Ezek az erdők azoknak a gyermekeknek szólnak, akik most születtek, hiszen az ő felnőttkorukra lesznek olyan méretűek és minőségűek, hogy tudják nyújtani azt a szolgáltatást, amit az erdőktől elvárnak.

A csemeteültetés kapcsán Varga Lászlótól megtudtuk, őshonos magyar fafajokkal telepítették be a nyolc focipályányi területet.
-Elsősorban szürke nyarat, erdeifenyőt ültettünk, de a változatos erdőkép, az elegyesség és a biológiai diverzitás érdekében egyéb fafajokkal, szillel, vadkörtével, bibircses nyírrel elegyítettük az állományt. Az ökológiai szempontból is fontos erdőszegélyek kialakítása is megtörtént, melyet kökény, fagyal és veresgyűrűs som ültetésével végeztük el. Mai ünnepélyes faültetés lehetőséget ad arra, hogy az Újszülöttek erdejének csemetetelepítésébe bevonjuk a jelenlévő vendégeinket és gyermekeket. Ők lesznek azok, akik ezzel az erdővel együtt fognak felnőni, és reményeim szerint figyelemmel kisérve annak fejlődését majd a sajátjuknak is érzik – fogalmazott.

A Bakonyerdő Zrt. a közösségi faültetéssel a Föld napjához és Anyák napjához kívánt kapcsolódni, a közelgő Madarak és fák napja alkalmából pedig madárodúkat is kihelyeztek az új erdő határán. A közeljövőben összesen 500 madárodút helyeznek el kiránduló erdeikben.    

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: