Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Új gépjárműfecskendőt kaptak a pápai tűzoltók

Babos Petra | 2024.01.25.

A Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egy új MAN típusú tűzoltó gépjárműfecskendővel gazdagodott. Emellett a tegnapi napon mutatták be az új e-oltólándzsát is a lánglovagok.

-Nemcsak a pápai tűzoltóság, hanem Veszprém vármegye is eszközökkel és járművekkel gazdagodott, hiszen karácsony előtt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon vehették át a vármegyei igazgatóságok és önkéntes szervezetek vezetői egy sikeres KEHOP-pályázatnak köszönhetően az új eszközöket. Kettő MAN típusú tűzoltógépjármű-fecskendőt érkezett a vármegyébe, ebből egy Pápán teljesít majd szolgálatot. Emellett egy e-oltólándzsával és egy drónszállítójárművel is gazdagodott a vármegye eszközparkja. Ezek vármegye szinten segítik a tűzoltók munkáját – tudtuk meg Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagytól, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

-Az új tűzoltóautóval eddig még nem találkozhattak a pápaiak, a lánglovagok január végéig megkapják a szükséges képzést, s ezután fogja egyik régi tűzoltóautót kiváltani. Az e-oltólándzsa a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat járművén lesz, a drónszállítójármű pedig Veszprémben állomásozik.

 Jakab Tamás tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott tűzoltósági főfelügyelője elmondta, az e-oltólándzsa az e-járművek meghajtását biztosító akkumulátorok tüzének oltására szolgál.

-Az oltólándzsával át kell szúrni az akkumulátor testet, majd utána az oltóvíz beáramlik az akkumulátor testbe. Ezáltal a legkisebb környezeti terheléssel tudják a tűzoltók végrehajtani az oltást – tudtuk meg a főfelügyelőtől, aki hozzátette, az elméleti képzés már megtörtént, az oltólándzsa használatról tartott gyakorlati képzésen pedig minden szolgálati csoport részt vesz.

Az új tűzoltóautó egy nagyon jól felszerelt, alap málhával ellátott MAN típusú jármű, ugyanúgy 6 fős személyzetet szállít. A műszaki mentéseknél és a tűzoltásoknál teljesít majd szolgálatot, összesen 4.000 liter vizet szállít. A drón a távolsági felderítéskor lesz a tűzoltók segítségére, elsősorban a szabadtéri tüzek nagyságának feltérképezésekor – mondta Csondor Henrietta.

Az új gépjárműfecskendő várhatóan január végén áll szolgálatba városunkban.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: