Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Újabb adatok érkeztek a biztosítóktól, brutális számokat közöltek

Szentgáthi Csaba | 2023.08.09.

A kifizetendő összeg azonban nem csak a cudar időjárás számlájára írandó.

A Magyar Biztosítók Szövetségének tájékoztatása szerint a múlt csütörtök és vasárnap közötti viharok miatt csaknem 20 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, bár még nem mindegyik társaság közölt adatokat. A szám a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, mert sokan a szabadságukat töltik, vagy esetleg még nem tudták felmérni a távolabbi ingatlanjaikban, nyaralójukban keletkezett károkat.

A biztosítók a bejelentések alapján több mint 4,5 milliárd forintot különítettek el kárrendezésre. Néhány évvel ezelőtt az átlag kárösszeg nyolcvan-százezer forintra jött ki egy-egy nagyobb vihar után. Ha azonban mostani gyorsjelentések adatai beigazolódnak, akkor a múlt heti viharok miatt a kétszázezer forintot is meghaladó átlagos kárösszeggel lehet számolni.

Tény, hogy az elmúlt évtizedben nem voltak olyan viharok vagy akár egymást követő viharos napok, amelyek ilyen összegű pusztítást okoztak volna. Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a viszonylag kisebb károsodások helyreállítására is a korábbi éveknél magasabb összegeket kell szánni a folyamatosan emelkedő költségek miatt, emlékeztetett a MABISZ.

Tavaly például májustól augusztusig mintegy 63 ezer bejelentésre összesen 7,5 milliárd forintot tett ki a számla, míg 2018-ban például a teljes viharszezoni károk miatt kevesebb mint 3,2 milliárd forintot fizettek a biztosítók.

Lesznek azonban, akik csalódni fognak. A magyarországi lakóingatlanok 73-74 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, a meglévő szerződések jelentős részét azonban több évvel korábban kötötték. Azóta nem aktualizálták a tényleges vagyoni helyzetnek megfelelően, így sokan csak a kárrendezési folyamat során döbbennek rá, hogy időközben alulbiztosítottakká váltak, ami azt is jelentheti, hogy a kapott összeg nem áll arányban az okozott károkkal.

Illusztráció: Pexels/Pixabay
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: