Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Újabb okoszebra készülhet városunkban – az ön szavazatán is múlik

Huszár Hajnal | 2024.05.18.

A Generali a Biztonságért Alapítvány arra kéri a lakosságot, hogy 2024. május 27. 12.00-ig a 19 zebrát tartalmazó országos listából szavazzák meg a szerintük legveszélyesebb gyalogosátkelőt. A legtöbb voksot kapott, iskola közelében lévő zebrát pedig a nyár folyamán okossá alakítják az alapítvány támogatásával.

Az országos listában városunk is szerepel, méghozzá a Jókai utcai, kórház előtti gyalogos-átkelőhellyel, vagyis a nagy forgalmú úton a Tarczy Lajos Általános Iskola és a kórház megközelítésére is használt zebra okosításához járulhatnak hozzá mindazok, akik részt vesznek a szavazáson.

Szavazni itt lehet:

Okoszebra szavazás: Iskola közelében, veszélyes kereszteződésben létesítenek okoszebrát (generalielorelatok.hu)

Bár a gyalogos balesetek száma évről évre javuló tendenciát mutat hazánkban, a rendőrség tavalyi adatai szerint 2023-ban még mindig több mint 800 gyalogost ütöttek el kijelölt átkelőhelyen, melyből 18 volt halálos kimenetelű, 290-en pedig súlyos sérülést szenvedtek – áll az alapítvány közleményében, melyet a város önkormányzatához juttatott el.

A Generali tavalyi, reprezentatív kutatása szerint a láthatóbb (okos)zebrák nagyban segítenék az autósokat abban, hogy biztonságosan megálljanak azoknál. Ennek okán a Generali a Biztonságért Alapítvány évek óta népszerűsíti okoszebra programját, melyhez idén egy lakossági szavazást kapcsoltak. A legtöbb online voksot kapó városban az Alapítvány támogatásával innovatív gyalogosvédelmi rendszer, azaz okoszebra épülne ki még a szeptemberi iskolakezdés előtt.  

A SafeCross® okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet. Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe. 

Városunkban már történt egy ilyen gyalogos-átkelőhely okosítás, mely szintén a Generali támogatásával valósult meg, 2020 tavaszán a Korona utca-Gyurátz Ferenc utca csomópontjában található zebrát fejlesztették tovább a közlekedésbiztonsági rendszerrel, mely azóta is jól szolgálja a gyalogosok biztonságát. Most a kórház előtt is ilyen eszköz segítheti a közlekedőket, ha a pápai helyszín kapja a legtöbb szavazatot.

Szavazzon ön is, tegyünk együtt a közlekedés biztonságának erősítéséért!


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: