Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Újévi fogadalmak és év végi babonák

Pintér-Papp Eszter | 2023.12.31.

Újév közeledtével sokan tesznek fogadalmakat, melyeknek többsége az életmódváltással van kapcsolatban. Van aki fogyni, van, aki hízni szeretne, van, aki új sportba fog, van, aki lemond valamilyen káros szenvedélyről. A lelkesedés sokaknál csak addig tart, amíg az ünnep hangulata, de olyanok is vannak szép számmal, akik egész évben kitartanak elhatározásuk mellett. A szilveszterhez és újév napjához szinte felsorolhatatlanul sok babona és népszokás kapcsolódik, most ezek közül hoztunk néhányat.

Természetesen a hiedelmek, népszokások egy jelentős része az ételekkel kapcsolatos. Fontos tanács, hogy ne együnk meg minden ételt, amit csak a kamrában, hűtőszekrényben találunk, hiszen a babona szerint, ha tartalékolunk némi élelmet, akkor a jövő évben sem szenvedünk hiányt semmiben, nem ürülnek ki élelmiszerkészleteink.

Szép régi szokás az egész kenyér megszegése is, amivel elérhetjük, hogy az elkövetkező hónapokban mindig legyen a családnak kenyere.

Az egyik legismertebb szokás a lencse fogyasztása. Ez a babona szerint a gazdagságot hozza meg a házunkba, az apró magok a pénz bőségét jelképezik. Egyes vidékeken mandulaszemet főztek a lencsefőzelékbe és az a lány, aki azt megtalálta, a következő évben férjhez ment.

(? Monika Schröder ? képe a Pixabay -en.)

A malacok számára annyira nem jó hír, de a hiedelem szerint a malac betúrja a házba a szerencsét, ezért sok helyen malacot fogyasztanak az év utolsó napján. A csirkék azonban fellélegezhetnek ezekben a napokban, róluk ugyanis azt tartja a néphagyomány, hogy kapirgálásukkal eltávolítják a szerencsét a háztól, így ezekben a napokban az átlagosnál kevesebben fogyasztanak csirkehúst. A halakkal kapcsolatban azonban már nem ennyire egyértelműek a hiedelmek. Egyesek szerint a hal pikkelye a gazdagságot hozza be a házba, vannak azonban, akik úgy vélik, a hallal elúszik a szerencsénk.

(-Rita- und mit ? képe a Pixabay -en.)

Természetesen az édességek, sütemények sem maradhatnak ki a babonások látóköréből. Az édesszájúaknak kedvez a szokás, ami szerint a szerencsét különféle rétesek fogyasztásával nyújthatjuk szép hosszúra.

Szilveszter napján különösen nagy szerepet kapnak a különböző zajkeltő szokások, melyekkel az ártó erőket űzhetjük el házunk tájáról. Az ehhez használt eszközök tárháza rendkívül változatos, hagyományosan használnak hozzá dudát, karikás ostort, csengőt vagy kolompot. Talán ennek a szokásnak a modern változata a szilveszteri tűzijáték, ami valljuk be, rendkívül megosztja az embereket.

Természetesen a szerelem sem maradhat ki a szilveszteri babonák köréből. Szokás volt, hogy a lányok az óév és az újév éjjelén házilag gyúrt gombócokba belegyúrták a kiszemelt férfiúk neveit, s amelyik gombóc főzéskor elsőként jött fel a víz felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott.

StockSnap képe a Pixabay -en.

Ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk.

Sok babona kapcsolódik az időjósláshoz is. Ha az újév első napján süt a nap, akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehet számítani. Ha csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél. Ha újév éjjelén piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő – erre mondjuk nagy esélyünk van, hiszen az elmúlt napokban Pápáról és környékéről szebbnél szebb, pirosban úszó eget ábrázoló képek születtek.

Sok helyen készítenek ilyenkor fokhagymakalendáriumot, vagyis a 12 hónapot jelképező 12 gerezd fokhagymát meghintenek sóval, s amelyik hónap gerezdje másnapra nedves lesz, abban a hónapban sok csapadék várható.

Természetesen tiltások is kötődnek az év utolsó napjához. Ezekből is hoztunk egy csokorra valót. Ne vigyük le a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket. Ne mossunk, ne takarítsunk, ne teregessünk, mert az bajt hoz a házra. Nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd tőlünk. Fontos, hogy ne veszekedjünk, mert akkor bosszús évnek nézünk elébe.

És az egyik legfontosabb, hogy a hiedelmek szerint olyan lesz az évünk, amilyen az első napunk, így érdemes figyelni újévi tetteinkre, állapotunkra!

És egy utolsó tanács: Ne tegyünk olyan újévi fogadalmakat, amelyeket úgysem tudunk betartani! Fogadalmainknál is fontos a mértéktartás, mert egy betartható fogadalommal garantált a sikerélmény az új esztendőben!

Nyitókép: József Kincse képe a Pixabay -en. 


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2024.03.01.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2000, 2005, 2010

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: