Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Újra jön a víz a Tapolca patakból

Huszár Hajnal | 2024.01.26.

Nem sokkal ezelőtt a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. szakemberei megnyitották a Tapolcafő határában lévő osztómű zsilipjét, ezzel ismét megindulhatott a Tapolca patak vize a város felé.
A patak város felé vezető ágát még december 23-án zárták le a Bakony-ér vízszintjének kritikus emelkedése miatt, a sok csapadék hatására ugyanis annyira megemelkedett a vízállás, hogy az áradás elkerülése érdekében mind az osztóműnél, mind a tiltóműnél leengedték a zsilipeket.


A Tapolca vizének nagy része így a Horgas-ér felé távozott, a patak város felé futó medrébe és az övárokba pedig csak annyi vizet engedtek, hogy az ökológiai vízigény folyamatosan biztosított legyen.
A Bakony-ér vízszintjének elmúlt napokban mért jelentős csökkenése lehetővé tette, hogy újra megnyissák a zsilipeket, ezt tették meg ma délelőtt az osztóműnél a VFT munkatársai. A Tapolcából érkező víz így most két irányba folyik ismét.

(A Tapolca patak vízmennyisége a zsilip megnyitása előtt és után)
A zsilip előtti vízszint percek alatt 20 centimétert apadt, jelentősen csökkent a Horgas-ér felé távozó víz menyisége, a zsilip mögötti mederben pedig jelentős mértékű emelkedés mutatkozott az áteresz túloldalán. A nagyobb vízmennyiség órák múlva éri el az övárkot és a Bakony-ér medrét, amelyben aztán átfolyik a városon. 

(Az osztómű előtti szakasz a zsilip megnyitása előtt és után)
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: