Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
UTAZÁS

Újra látogatható a Boldog Mór kilátó Pannonhalmán

Koródi Petra | 2024.04.21.

Villámkár miatt egy időre bezárt, de idén tavasztól újra látogatható a Boldog Mór kilátó Pannonhalmán. Az Apátság körüli erdő másik szenzációja, a “halas” kilátó folyamatosan várta és várja továbbra is a látogatókat.

Többen szomorúan konstatálták korábban, hogy a Pannonhalmi Apátsághoz tartozó Boldog Mór kilátóban villámlás tett kárt. Emiatt le is kellett zárni a “magas” kilátót. Pár hete azonban újra bárki megmászhatja. A tetejéről pedig csodálatos látvány tárul elénk.

Szép időben ellátni egészen Komáromig, látni a tatabányai Kopasz-hegyet, sőt sokan – persze kiváló látási viszonyok mellett – a Balatont is látni vélik a Boldog Mór tetejéről. E cikk írója már többször járt fent, neki még nem volt ilyen szerencséje. Ami viszont biztos, hogy a Bakony is mutat magából egy szeletet: elénk tárul például a Bakony legmagasabb pontja, a Kőris-hegy, tetején a golflabdára emlékeztető ominózus óriás, fehér gömbbel, a radarállomással. A másik kilátó, a fiatalabb, a helyiek által “halasnak” emlegetett (felülnézetből egy halacskára hasonlít – a szerk.) pedig egy félkörpanorámában elénk tárja a Sokorót és településeit, ami szintén lehengerlő látványt nyújt. A csodás kilátás mellett rengeteg érdekességet is rejt az Apátság hegyének legifjabb kilátója, hiszen egy lombkorona-tanösvényről beszélünk esetében.

Ha Pannonhalmán járunk, akkor ezeket a kilátókat ne hagyjuk ki. Az Apátság szakrális öröksége, meghittsége, építészeti csodái és tekintélyt parancsoló monumentalitása mellett jól esik egy kicsit sétálni az erdőben. A két kilátó kényelmes, 30-40 perces sétával bejárható. Az odavezető úton eljövünk egy bisztró mellett, ahol visszafelé az ínycsiklandozó pizzákat, kávét és süteményeket is kóstolhat a megfáradt túrázó. Túraútvonalak is rendelkezésre állnak, s mindenről pontos tájékoztatás és világos útbaigazítás érhető el a helyszínen.

Parkolásra a vár mellett van lehetőség. Fizető parkolók állnak rendelkezésre. Akik viszont nem rettennek meg a szépséges környezetben lévő pár perces sétától, azoknak rendelkezésére áll ingyenes lehetőség is az Apátság gyógynövénykertje folytatásaként, egyben az apátsági Arborétum kapujában.

A messziről érkező – és a környékben lakó – látogató minden tekintetben maximális információhoz jut a Pannonhalmi Apátság hivatalos internetes oldalán. S látnivaló pedig bőven akad, hogyha az ezeréves Pannonhalmáról van szó. Az odavetődő azonban ne hagyja ki a Monostor mellett az Arborétumot és a Gyógynövénykertet se. Az utóbbi helyszínen egy cukrászdában is megpihenhetünk, nem is akármilyen környezetben. Lehetőség van az apátsági pincészetbe és sörfőzdébe is betekintést nyerni, de újdonságként rendelkezésre áll az Illatmúzeum is, amely szintén várja a látogatókat. Természetesen a Pannonhalmi Apátság több pontján elérhetőek az apátsági termékek, amelyből szintén vihet haza a látogató.

Szép időben pedig: irány a kilátók! Nemcsak a turisták, hanem a helyiek, környékbeliek előtt is nyitva áll. Akár fél-, egynapos kirándulással Pannonhalmára örök emlékkel és sok-sok élménnyel tölthetjük meg szívünket.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: