Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködő partneri megállapodást

Babos Petra | 2024.06.11.

Az elmúlt időszakban a Magyar Honvédség jelentős szervezeti és szerkezeti változásokon ment át. Ezen változások kiemelt pontja a Területvédelmi Ezredek megalakulása, melyek alaprendeltetéséből adódóan egyik legfontosabb feladata a honvédelmi nevelési tevékenység megvalósítása, a honvéd kadét partneriskolák szakmai támogatásának egységesítése.
A 2024/2025-ös tanévtől kezdődően a Pápai Szakképzési Centrum két intézményét, a pápai Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégiumot, valamint a várpalotai Faller Jenő Technikum és Szakképző Iskolát a Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred veszi át és a Draganits Ferenc 31. Területvédelmi Zászlóalj látja el a honvédelmi neveléssel, a Honvéd Kadét Programmal kapcsolatos együttműködési megállapodásokban vállalt feladatokat. 


Tegnap megtörtént a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégiumban a Honvéd Kadét Program támogatói feladatainak ellátására Együttműködő partneri megállapodás aláírása. 
A feladatellátás átszervezésétől függetlenül a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium kapcsolata az MH. 47. Bázisrepülőtérrel továbbra is fennmarad. Az alakulat- elsődleges szolgálati feladatainak függvényében – a továbbiakban is támogatja az iskola honvédelmi nevelési tevékenységét. 
Berta Ildikó Katalin, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a Pápai Szakképzési Centrum számára nagy jelentőségű, hogy a Területvédelmi Ezredek megalakulása során a katonai szervezet immáron két iskolánkban lesz jelen.


– A Honvéd Kadét Program, egy a Honvédelmi Minisztérium által támogatott középiskolák számára nyújtott nevelési program, melynek első lépésben a célja, hogy az iskolai tanórákat hatékonyan kombinálja egy korszerű, a diákoknak kihívást jelentő és értékes tapasztalatokat nyújtó elfoglaltsággal, mely a honvédségi, katonai környezet miatt egyedi, különleges élményt és fejlődési lehetőséget nyújt számukra. Olyan feladatokban tudnak részt venni tanulóink, amelyek a civil emberek számára nem elérhetőek. A szakmai képzés mellett az együttműködés célja, hogy a felnövekvő nemzedék eme sajátos programban való részvételével valódi értékek mentén készülhessen fel a felnőttkor kihívásaira. A Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium 2021. júniusában csatlakozott a HONVÉD Kadét I. programhoz. Az MH 47. Bázisrepülőtérrel évek óta jó kapcsolatot alakított ki az iskola, ami jó alapot biztosított ahhoz, hogy azóta töretlen népszerűségű, sikeres a Honvéd Kadét Program az iskolában. A feladatellátás átszervezésétől függetlenül a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium kapcsolata az MH 47. Bázisrepülőtérrel információink szerint továbbra is fennmaradhat.


Az alakulat elsődleges szolgálati feladatainak függvényében reményeink szerint a továbbiakban is támogatja az iskola honvédelmi nevelési tevékenységét, s ezáltal elérhetjük a célként megjelelölt HKP II. szintet ebben az intézményben is. A pápai székhelyű intézményünkben a tanórai elfoglaltságot tematikus kirándulások, versenyek, szabadidős programok egészítik ki. Ezek egyrészt az elméletben tanultak gyakorlását segítik, másrészt a diákok számos olyan programon vehetnek részt – sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, ejtőernyőzés –, amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak. A versenyhelyzetekben, megmérettetéseken szép eredményekkel büszkélkedhetnek a pápai kadétok. Pápa városa különleges jelentőséggel bír ebben az együttműködésben. A város gazdag történelmi múltja és stratégiai elhelyezkedése kiváló alapot biztosít a kadétképzéshez. Pápa mindig is a katonai és védelmi hagyományok ápolásának központja volt, és a városban található légibázis is kiemelt szerepet játszik hazánk védelmi képességeinek megerősítésében. A helyi közösség támogatása és a város infrastrukturális adottságai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kadétképzés magas színvonalú legyen – mondta a főigazgató, aki hozzátette, a Pápai Szakképzési Centrum vezetőjeként büszke arra az összefogásra, melynek eredményeképpen ez az együttműködés létrejöhetett a jövő nemzedék hazafiasságra nevelése, a nemzeti identitástudat erősítésének és a szakképzés megerősödésének érdekében.
Dr. Horváth Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred parancsnoka elmondta, ezredük 2023. január 1-jén alakult meg.


-Kiemelt feladataink közé tartozik a tartalékos állomány kiképzése, a társadalmi kapcsolatok építése, a toborzás és annak támogatása, illetve a hazafias, honvédelmi nevelés, melynek egyik ága, a Honvéd Kadét Programba csatlakozó iskolák támogatása -emelte ki, majd hozzátette, nem céljuk a hazafias, honvédelmi nevelésben a katonák képzése, sokkal inkább az, hogy megismertessék a fiatalokkal a Magyar Honvédséget, megmutatni, hogy miről szól a katonák élete. Értékeket szeretnének közvetíteni a kadétoknak, olyanokat, mint a csapatszellem, a bajtársiasság és a hazaszeretet. 
Az együttműködő partneri megállapodást ünnepélyes keretek között dr. Horváth Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred parancsnoka, Berta Ildikó Katalin, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója és Kádi Attiláné Patus Viktória, a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója írták alá. 
Az ünnepség végén az iskola eddigi kapcsolattartóinak, Csikós László őrnagynak és Marton Krisztián századosnak köszönetet mondtak eddigi munkájukért. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: