Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ünnepi szentmise a város napján

Huszár Hajnal | 2024.06.16.

Több mint 2 évtizedes hagyománya van Pápa Város Napjának, mellyel többek között az 1848-as első szabad helyhatósági választásokról emlékezik meg az önkormányzat. Június 16-a így vésődött be a városi rendezvénynaptárba.

Az idei évben a korábbitól kicsit eltérő forgatókönyv szerint zajlik az ünnepi program, hiszen a Pápai Játékfesztivál eseményei is tartanak ma még, így a városépítő gróf Eszterházy Károly püspökért mondott szentmisét délelőtt tartották a Bencés templomban. A dr. Mail József apát, plébános által részben latinul celebrált misén jelen voltak a képviselő-testület tagjai és az októberben felálló új testület leendő tagjai közül is ott ültek néhányan a padokban.

Az apát beszédében a püspök életútját idézte fel és tevékenységét méltatta. Mint mondta, Eszterházy Károlyra nagy hatással volt XIV. Benedek pápa, aki maga is tudós volt, Borromeo Szent Károly, aki minden Rómában tanult főpapnak is példaképe lett és Szalézi Szent Ferenc, a szent életű genfi püspök. Gróf Eszterházy Károly, a nagy műveltségű tudós pap kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után, mert szinte rendkívüli volt mindenben és ez a rendkívüliség csak pozitívumokban nyilvánult meg az utókor számára – fogalmazott dr. Mail József.
-Nemcsak Magyarország legnagyobb kiterjedésű, a korábbiakban kormányozhatatlannak tartott egyházmegyéjének, az Egri Egyházmegyének élén állt – ahol mindenben eleget tett főpásztori kötelezettségének -, hanem az általa épített templomok, plébániák, középületek száma akkora, hogy azt sem előtte, sem utána nem tudta senki túlszárnyalni – emlékeztetett.

A szentmise után a püspök Fő téri szobránál közös imádsággal, koszorúzással és mécsesgyújtással tisztelgett az önkormányzat gróf Eszterházy Károly emléke előtt.

Az ünnepi program 17 órakor folytatódik, ekkor városi sétával emlékezik meg a város Besenbach Károly építészről, volt városi képviselőről, aki 175 évvel ezelőtt született.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: