Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Bájitaltan óra, meglepetésekkel

Horváth Andrea | 2023.07.11.

Elkezdődött a Jókai Mór Városi Könyvtár második Harry Potter tematikájú tábora. A résztvevőket természetesen ezúttal is házakba osztotta a Teszlek süveg, s így négy csapat verseng az öt nap során. A varázslótanoncok tanórákon is részt vesznek, az egyik kedvenc a bájitaltan.

 

Ezt Pulay Róbertné tartotta, aki kémia-biológia szakos tanár. Ö vezette be a különleges főzetek titkaiba a gyerekeket, többek között varázsige – és néhány hozzávaló – hatására a káposztalé színe is megváltozott. A vörös káposzta leve ugyanis kiváló indikátor, színváltozással jelzi a kémhatásokat. Savas közegben – például ecettel keverve – lila, majd vörös, semleges közegben kék, lúgos közegben – mondjuk szappanos vízzel keverve – pedig zöld színűvé válik.

 

Pulay Róbertné elmondta, hogy nem titkolt célja az érdekes kísérletekkel, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a természettudományok iránt. Ez sikerült is, hisz a táborozók lelkesen végezték a feladatokat, először elámultak, aztán figyelmesen hallgatták a magyarázatokat.

Az órán lávalámpát is készítettek a csoportok, az edény aljára szódabikarbóna került, arra étolaj és ebbe csepegtettek színezett ecetet. Az eredmény önmagáért beszélt. S ha már mágia, akkor a titkos jelek sem hiányozhattak. A gyerekek szódabikarbónás vízbe mártott pálcikával lerajzolták saját varázsjelüket, s miután megszáradt, kurkumás oldattal hívták elő. Kiderült ugyanis, hogy a kurkuma nem csupán fűszer és gyógynövény, hanem hatóanyaga, a kurkumin, mely savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színű.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: