Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Dr. Udvardy György: Nagyon nagy jelentőségű, hogy ez a templom megújulhat

Huszár Hajnal | 2023.11.01.

-A templom méretéből és az épület problémáiból adódóan is meghaladja a helyi közösség és az egyházmegye képességeit a felújítás nagyságrendje. Ugyanakkor nagy jelentőségű épületről van szó, ami nemcsak művészeti, kulturális értéket képvisel, hanem a hívőközösség számára is nélkülözhetetlen – így fogalmazott dr. Udvardy György veszprémi érsek a Nagytemplom rekonstrukciójának megkezdése kapcsán tartott sajtótájékoztatón. Az egyházi vezető emlékeztetett, 2021-ben nyílt meg a lehetőség a felújításra, amikor a kormány döntött arról, hogy anyagi támogatást nyújt a munkálatokhoz. Ezt követően kezdődött meg a szerződések előkészítése és a kutatások hosszú sora, melyek számos olyan problémát tártak fel a templom állapotával kapcsolatban, amit korábban nem ismertek.
-A megfelelő szakmai döntések után mára kivitelezési szerződéssel rendelkezve az első ütem munkálatai megkezdődhettek – jelentette be, köszönetet mondva mindazoknak, akik segítségével idáig juthatott a rekonstrukció ügye.


Az érsek elismeréssel szólt a pápai testvérfelekezeteknél zajló fejlesztésekről és megemlítette a főegyházmegye által indított beruházásokat is. Hangsúlyozta, az elmúlt években az érsekség területén több mint 80 templom újult meg a kormány támogatásával.

A 900 millió forintos kormánytámogatással megvalósuló fejlesztés kapcsán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, amikor a kormány döntött a Nagytemplom felújításának támogatásáról, azt tervezték, hogy az építkezés gyorsan elindulhat, ám a tapasztalatok azt mutatták, hogy a felújítás nagyon gondos és alapos előkészítést igényel. Ez az alapos előkészítés komoly tetőszerkezeti, tartószerkezeti problémákkal szembesítette a rekonstrukció tervezőit.
-Mindez arra hívta fel a figyelmet, ha valóban komoly felújítást szeretnénk és egy évszázadra szeretnénk a templom állagát megőrizni, akkor az előkészítő munkákra hatalmas figyelmet kell fordítani – hangsúlyozta. Az eddig lezajlott munka nem volt látványos és ami most kezdődött meg, az sem lesz az, hiszen a szerkezetek megerősítése legtöbbször olyan helyeken zajlik, amit a mindennapokban nem láthatunk – tette hozzá.

-Mindemellett remélhetőleg néhány hónapon belül elkezdődik egy látványos munka is, a templom külső felújítása. Ehhez az ígért kormányzati támogatásnak megfelelően jövő évben újabb 300 millió forint érkezik az épület felújítására – jelentette be az államtitkár.

-Elődeink nagyon szép várost építettek, nekünk az a feladatunk, hogy ezt megőrizzük és a 21. századi körülmények között megújítsuk – ezt már dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő mondta a sajtótájékoztatón, aki a város emblematikus épületének nevezte a Nagytemplomot. Kiemelte, a kormány segítségével a Kárpát-medencében 3700 templom újulhatott meg és 200 újonnan épült fel.

Dr. Áldozó Tamás polgármester arról szólt, hogy a Nagytemplom minden pápai számára igazodási pont, a város szinte valamennyi pontjáról látható, az a pont,  ahonnan indulnak és ahová érkeznek a fő közlekedési útvonalak.
-Pápai ember nincs e templom nélkül és környezete nélkül. A környezet az elmúlt 10 évben rengeteget változott, megújult a Fő tér, az Esterházy-kastély és a kormány támogatásával elkészült a kastélykerítés, illetve a kapu. Akár ennek a folyamatnak a betetőzéseként is értelmezhetjük azt, hogy a Nagytemplom megújul és olyan képét fogja mutatni, amit a ma élő ember nem láthatott.
A polgármester köszönetet mondott a kormány és a főegyházmegye elkötelezettségéért a templom megújulása iránt, mellyel a pápai hívőket és minden pápait gazdagítanak.

A most megkezdett beruházás műszaki tartalmát dr. Gréczi Zoltán, a Veszprémi főegyházmegye fejlesztési igazgatója ismertette. Ennek részleteit hamarosan olvashatják. 


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: