Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - GAZDASÁG

Egy medvényit szemetel a magyar

Molnár Anett | 2023.10.27.

320 kg – egy jegesmedve súlya. Fejenként ennyi szemetet termeltünk egy év alatt.

320 kg volt ugyanis Magyarországon az egy főre jutó települési hulladék 2022-ben. Tavalyelőtt pedig még ennél is többet, 336 kilogrammot szemeteltünk.  Ebből 260 kg/fő volt a háztartási hulladék mindkét évben. 

És hogy mennyi szemét keletkezett a Veszprém vármegyei háztartásokban? Most ennek néztünk utána. Számításunkhoz a KSH adatbázisát használtuk.

 

 

A vármegyénkben élők tavaly 87 ezer tonna feleslegtől szabadultak meg. Ez fejenként 256 kg hulladék, amellyel a középmezőnyben helyezkedünk el.  Veszprém vármegyében a háztartásokban keletkező szemét 10 százaléka landolt a szelektív kukákban.

 

 

A legkörnyezettudatosabbak a Somogy vármegyeiek, ők a hulladék 33 százalékát válogatták külön. Ez éppen duplája az országos átlagnak.  A legkevésbé Borsodban figyeltek erre, itt csupán a szemét 2 százaléka ment a szelektív edényekbe.

A hulladék jelentős részét a csomagolóanyagok teszik ki, éppen ezért a november 18-26. között megrendezésre kerülő az Európai Hulladékcsökkentési Hét fókuszában is az újrahasznosítás áll majd.

 

Fotó: Storyblocks.com


 • Friss hírünk
  TECHNIKA

  Megvan az első piramis!

  Az ismert civilizációfejlődés-történet egészét...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: