Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
GASZTRONÓMIA

Egyél narancsot!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.12.24.

A narancs igazi kincsesbánya, ami a tápanyagokat illeti. Rengeteg vitamin, ásványi anyag található benne. Tanulmányok pedig kimutatták, hogy a narancs rendszeres fogyasztása több szempontból is jótékony hatással van az egészségünkre.

Elősegíti a szív egészségét

A narancsban található számos tápanyag és növényi vegyület, beleértve a C-vitamint, a flavonoidokat és a karotinoidokat, elősegítheti a szív egészségének megőrzését és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A szív egészségének megőrzése és védelme mellett, a narancs és más citrusfélék rendszeres fogyasztása csökkentheti bizonyos típusú rákbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is. Egy több mint 7000 ausztrál felnőtt bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik narancsot és más citrusféléket is fogyasztottak, 36%-kal kisebb valószínűséggel diagnosztizálták a cukorbetegséget, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akik kevesebb gyümölcsöt fogyasztottak.

 

Vérszegénység ellen
A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása segíthet megelőzni a vérszegénységet. A vérszegénység egy olyan állapot, amikor a szervezetből hiányzik a megfelelő mennyiségű ásványi vas.

Bár a narancs nem megfelelő vasforrás, kiváló C-vitamin-forrás, ami fokozza a szervezet vasfelvevő képességét. Egy tanulmány azt találta, hogy 120 gramm narancsot hozzáadunk rizsből vagy lencsével készült készült ételekhez, akár 10,7%-kal is növelhetjük a vas biológiai felszívódását.

A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcsök rendszeres fogyasztása elősegítheti az egészséges immunműködést.

A narancs és más citrusfélék kiváló C-vitamin-források. Ez a tápanyag kritikus fontosságú az immunsejtek működéséhez. A C-vitamin erős antioxidáns, azaz segít megvédeni az oxidatív károsodást, amely egyébként negatívan befolyásolhatja az immunrendszer egészségét és növelheti a betegségek kockázatát. A narancsban található sok más vegyület, köztük a heszperidin és a naringenin gyulladásgátló hatással bír. A krónikus gyulladás negatívan befolyásolhatja az immunválaszt, ezért a gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása elősegítheti az immunrendszer működését. A narancs rostokban is gazdag. Miért fontos ez? A szervezetnek rostra van szüksége a bélbaktériumok egészséges egyensúlyának fenntartásához, amelyek befolyásolják az immunrendszer fejlődését és működését.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: