Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Egyetlen bűnük, hogy németek voltak

Pintér-Papp Eszter | 2023.01.19.

Ma van a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja. Az állami emléknap létesítéséről 2012-ben határozott az Országgyűlés. A dátum arra utal, hogy 1946-ban január 19-én kezdődött meg a magyarországi németek szervezett elűzetése, melynek során a kollektív bűnösség elve alapján otthonaikból kényszerrel nyugatra telepítették a hazai németajkú lakosság egy jelentős részét. Egyes források szerint több mint 220 ezer embert fosztottak meg állampolgárságától, ingó és ingatlan vagyonától és telepítettek ki a háború után romokban álló Németország területére. Csupán egyetlen bűnük volt, a német nemzetiséghez tartoztak, vagy bár magyarnak vallották magukat, az anyanyelvük német volt.

A kitelepítés 1946. január 19-én kezdődött és 1948. június 15-én ért véget. A kegyetlen intézkedés városunkat és környékét is érintette.  Pápáról és a szomszédos, németek által is lakott településekről több mint 2.100 főt telepítettek ki, legnagyobb számban Gannáról, Bakonypölöskéről, Nagytevelről és Bakonyjákóról.

A németek kitelepítését az 1949. október 11-én megjelent kormányrendelet törölte el, biztosítva a német nemzetiségű lakosságnak az állampolgári jogokat, megszüntetve a lakóhely megválasztására és a munkavállalásra vonatkozó korlátozásokat.

Pápán, a vasútállomás épületének falán 2016 szeptembere óta tábla emlékeztet 20. századi történelmünk e tragikus időszakának áldozataira, a kitelepített németekre.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: