Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
GASZTRONÓMIA

Ha farsang, akkor fánk!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2024.02.16.
Miért szalagos a fánk?
A klasszikus fánknak, amelyet sokszor szalagos fánknak hívunk is jelentősége volt. Amellett, hogy ez egy sütési eljárás, s a forró olajban így sül ki a tészta, sokszor sokféle hiedelmet, babonát kötöttek hozzá. Szintén a pár kereséshez köthető a szalagos fánk – mivel a szalag a jegygyűrűt szimbolizálta. De emellett sokszor sokféle turpisságot is elkövettek a fánkok sütésénél. Például szokás volt egy-egy pénzérmét elrejteni a sülő fánkba, amely a gazdagságot jelképezte.

Eláruljuk a titkot is, hogyan készül a hagyományos fánk, mitől lesz szalagja a fánknak?

1. A cukrot fehéredésig keverjük a tojásokkal.

2. Szaggatás után is hagyjuk keleszteni!

3. Az alsó felét fedő alatt sütjük!

A titok: a tésztába rum kerül, hogy az olajat ’ kicsapja’ sütés közben. Így nem süllyed el, szalagos lesz, és habkönnyű, valamint hihetetlenül illatos fánkok születnek!

Csöröge fánk
Ez egy másik fajta fánk, amelynek a tésztája és az elkészítése is jóval egyszerűbb. A török eredetű csöröge fánk is egy rituális ünnephez volt köthető, mikor az apa nyilvánosan fiaként ismerte el a gyermekét, akkor csörögefánkkal kínálta a vendégeket.

Borbás Marcsi szalagos fánk receptje:

Hozzávalók:

50 dkg liszt

6 dkg olvasztott vaj

5 dkg cukor

5 tojássárgája

3 dkg élesztő

2,5–3 dl zsíros tej

csipet só

1 citrom héja

2 cent rum

1 liter olaj (a sütéshez)

A tálaláshoz: baracklekvár és porcukor

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. Ha az élesztő felfutott, beleütjük a tojások sárgáját. A vajat felolvasztjuk, és azt is a tejes keverékhez adjuk, majd belekeverjük a rumot. Erre azért van szükség, hogy a tészta a sütés során ne szívjon fel a kelleténél több olajat. Az egészet jól elkeverjük, majd elkezdjük adagolni hozzá a lisztet. Nagyon figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta! Akkor jó, ha lágy, és kissé nehezen kezelhető, de még formázható. Alaposan kidolgozzuk, közben a citrom héját is belereszeljük. 

Ha a tészta összeállt és kezd hólyagosodni, akkor letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. 

Kb. 40-45 perc elteltével el is kezdhetünk dolgozni vele. Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vékonyra kinyújtjuk. Egy közepes nagyságú formával kiszaggatjuk, majd 10-15 percig pihentetjük őket. Közben felmelegítjük az olajat, de nem túl forróra, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, és nem sülnek át teljesen. A fánkok közepébe az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd belerakjuk őket óvatosan az olajba, a mélyedéssel lefelé. Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig sülni hagyjuk a fánkokat, majd megfordítjuk, és még kb. két percig sütjük. 

Az egész folyamatot meleg, huzatmentes konyhában végezzük!

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: