Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hitt a csalónak – 850 ezer forintja bánta

Pintér-Papp Eszter | 2023.09.05.

Ismét pápa-környéki sértett esett a telefonos csalók csapdájába.

A közelmúltban egy 53 éves Pápa-környéki férfit hívott fel egy magát banki ügyintézőnek kiadó személy, és arról tájékoztatta, hogy bankszámláján gyanús tranzakciót észleltek. Miután a sértett közölte, hogy ezt nem ő kezdeményezte, a segítőkész „ügyintéző” felajánlotta a tranzakció törlését, amihez elkérte a sértett telekódját és az SMS-ben kapott banki egyedi azonosítóját is. Miután a telefonáló ezeket az adatokat megszerezte, négy tranzakcióval közel 850.000 forintot utalt el egy idegen bankszámlára.

A sértett annak ellenére, hogy kételkedett a hívás valódiságában, megadta a csalók által kért adatokat, mert a hívás során a telefonja egy olyan számot jelzett, ami a tudakozó alapján egy bankhoz tartozott.

FONTOS tudni, hogy a kijelzett hívószám nem garantálja, hogy a hívás ténylegesen arról a számról érkezik. Ez egy bárki számára hozzáférhető applikációval könnyen módosítható, csak visszahívással ellenőrizhető, hogy ténylegesen a kijelzett számról érkezett-e hívás. Sajnos a sértett csak az adatok átadását követően döntött a szám visszahívásáról, és ekkor vált számára egyértelművé, hogy csalás áldozata lett.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsai az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében:

Bankkártya és bankszámla belépési adatait semmilyen körülmények között ne adja ki idegeneknek! A kártya hátoldalán található CVC kód megadását a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is.

Amennyiben pénzügyi vagy egyéb szolgáltatóval online ügyintézést folytat, javasolják, hogy azt az érintett hivatalos, megbízható forrásából telepített applikációján keresztül végezze el.

Illusztráció: Firmbee képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: