Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hőségriasztás lépett életbe

Pintér-Papp Eszter | 2023.08.21.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve augusztus 21-én, hétfőn 14:00 órától augusztus 24-én, csütörtökön 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére vonatkozóan.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolhatja egészségi állapotunkat. 

Az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

Ha tehetjük, kánikula idején – kiemelten 11-17 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel!  

Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel annak belső tere pár perc alatt akár 50-60 °C-ra melegedhet. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy más hőforrástól meggyulladhat. Idén már 4846 szabadtéri tűz volt, az esetek során összesen 14 ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül. A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól!

A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet! Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe!A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, és a sapka, kalap viseléséről sem.

Illusztráció: Rosy képe a Pixabay -en.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: