Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Isten éltesse a szépkorúakat!

Pintér-Papp Eszter | 2023.10.01.

Gyakran látom őket. Az idős asszonyt és a kisfiút, ahogy kéz a kézben sétálnak. Amikor először felfigyeltem rájuk, a kicsi még alig beszélt. Aprócska ujjaival csak rámutatott a számára érdekes dolgokra, az asszony pedig mosolyogva nevezte meg a gyermek érdeklődésének tárgyát. – Látod, kicsim? Az ott a Tűzoltóság. Itt dolgoznak a tűzoltó bácsik, akik segítenek eloltani a tüzet. És a kisfiú komoly arccal bólintott, hogy látja, érti, amit a nagyi mond. Aztán néhány lépés múlva már új dolog kötötte le a figyelmét.

Ahányszor csak láttam őket, a nagyi türelmesen magyarázott, mesélt a gyermeknek mindenről, amiről a kisfiú kérdezett. Az unoka pedig csodálattal itta magába az asszony minden szavát.

Aztán teltek a hónapok, a kicsi egyre cseperedett, s egyszer csak azt vettem észre, hogy már nem csak mutogat, szavakat is mond. Egyszer csak látom, hogy a jól ismert mozdulattal rámutat valamire, és mondja: – „Tűzojtó”! És a nagyi szeretettel teli büszkeséggel simogatta meg a gyermek szöszi fürtös kis fejét és megdicsérte a gyermeket. – Nagyon ügyes vagy, kicsim – mondta, majd folytatta: – Emlékszel? Meséltem már neked. Itt dolgoznak a tűzoltó bácsik. Itt vannak bent azok a nagy piros autók, amikkel sietnek eloltani a tüzet, ha valahol segíteni kell. A kisfiú jól megnézte magának az épületet, ami mellett séta közben nap mint nap elhaladnak, aztán indultak is tovább.

Néhány napja újra felfigyeltem a beszélgetésükre. A kisfiú igazán nagyot nőtt, néha-néha már elengedi a nagyi kezét és úgy sétál mellette, de aztán ujjai ismét keresik a biztonságot nyújtó szorítást. És akkor meghallottam a csilingelő gyermekhangot: – Látod, nagyi? Ott van a tűzoltóság! Itt dolgoznak a tűzoltó bácsik, azokkal a nagy piros autókkal, amiket múltkor láttunk. Ha szirénázva mennek, sietnek valahová, ahol segíteni kell! – Nagyon okos vagy, kicsim! – mondta a nagymama, arcán büszke mosollyal.

Ők mentek tovább, én pedig elgondolkodtam azon, hogy milyen szerencsések is azok, akik sok időt tölthetnek idős szeretteikkel, ismerőseikkel. Mekkora érték az a sok történet, amiket a szépkorúak mesélnek, mekkora ajándék, hogy itt vannak köztünk és tapasztalataikkal, bölcsességeikkel segítenek, tanítanak minket.

Ma van az Idősek világnapja. Kedves szépkorúak! Isten éltesse Önöket még sokáig jó egészségben, szeretetben és boldogságban!  

Illusztráció: Silviu on the street képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: