Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Itt a világvége!? – szabadságon a háziorvos

Varga Rebeka | 2023.08.02.

Évről-évre rácsodálkozunk, hogy bizony néha a háziorvosunk is szabadságra megy és felborul kissé az ellátás rendje. Természetesen a nyári időszakban gyakoribb jelenség a szabadságolás, mindenki nyaralni megy, ezért érdemes tudni, kihez-mivel fordulhatunk.

Pápa Város Önkormányzatának Alapellátási Intézetének közösségi médiában közzétett táblázatából kiderül, melyik orvos mikor vesz ki hosszabb szabadságot, illetve az is, hogy ez idő alatt ki és hol helyettesíti. 

Több esetben is előfordul, hogy az orvos távollétében az asszisztens zavartalanul dolgozik a rendelőben. Ezt azt jelenti, hogy a megszokott rendelési időben elérhető telefonon és ebben az esetben például receptírás miatt az asszisztenst kell keresni, nem pedig a helyettes orvost.

Az E-Recept 2017-es bevezetése óta a rendszeresen szedett vényköteles gyógyszerek felírása nem igényel személyes megjelenést, a legtöbb körzeti orvos zokszó nélkül megírja a recepteket, ha telefonon jelezzük igényünket. Ezt követően az elektronikus recept bármely magyarországi patikában kiváltható, csak a TAJ kártyánk szükséges a művelethez.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen problémával lehet és/vagy kell a helyettes orvost keresni? Egyrészt vannak olyan háziorvosi körzetek, ahol az asszisztens is szabadságra megy az orvossal egyidőben, így kénytelenek vagyunk minden ügyes-bajos dolgunkkal a helyettes orvosi rendelőt felkeresni. Másrészt pedig természetesen, ha vizsgálatra van szükségünk, mert lebetegedtünk vagy megújítanánk jogosítványunkat, esetleg táppénzre mennénk vagy beutalót kérünk valamilyen vizsgálatra, akkor is a helyettes háziorvoshoz kell fordulnunk. 

Nagyon fontos, hogy időben tájékozódjunk a szabadságok idejéről és annak megfelelően tervezzünk. Sajnos az akut megbetegedések nem jelentik be előre érkezésüket, de a havi rendszerességgel szedett gyógyszerekkel és a vezetői engedély lejárati dátumával tudunk előre számolni. Sokkal gyorsabb, stressz mentesebb és egyszerűbb a saját háziorvosunkkal megíratni alkalmassági papírokat, beutalókat, recepteket, így ha tehetjük időben cselekedjünk, nem érdemes az utolsó pillanatig húzni-halasztani ügyeinket.

Kép: Pixabay, Pápa Város Önkormányzatának Alapellátási Intézete (Facebook)

 

 


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2024.07.15.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2002, 2013, 2015

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: