Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Kisfilmmel segít a katasztrófavédelem!

Szél Móni | 2023.08.21.

A szakemberek nemcsak rendszeresen ellenőrzik a jogszabályban meghatározott létszámú szabadtéri, illetve építményekben megtartott rendezvények biztonságát, hanem a szervezőket segítve részt vesznek a biztonsági intézkedések megtervezésében is.

Tanácsok arra az esetre, ha a szabadtéri buliban akadnak egy kis gond

  • Például kedvezőtlenre fordul az időjárás, tűz üt ki vagy bármilyen baleset történik.
  • Az egyik legfontosabb: Ne akadályozzuk a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását!
  • A tömegben nyitott és csukott állapotban egyaránt balesetveszélyes lehet egy esernyő. Az eső önmagában nem jelent veszélyt. 
  • A sátor sok esetben menedék lehet. Amikor keresitek a sátornak való helyet, ügyeljetek arra, hogy ne legyenek a közelben rögzítetlen vagy instabil tárgyak.
  • Ha kell, akkor a menekülési útvonalakat követve hagyd el a helyszínt!
  • A mobilod legyen mindig feltöltött állapotban, a zseblámpa funkciót pedig úgy állítsd be, hogy ha a kényszer szüli a helyzetet, akkor ne kelljen órákig keresgélned.
  • Soha ne meneküljünk fa alá. Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szélben nagyobb ágak törhetnek le.
  • Soha ne próbáljunk a helyszínről kiáramló tömeggel szembe haladni, ha szükséges, a tömeg szélén morzsolódjunk le.
  • Soha ne meneküljünk a színpad közelébe! Az erős szél esetén balesetveszélyes lehet a felépített technika.
  • Egy rendezvény váratlan kiürítése alatt ne a közösségi oldalainak színesítésére, hanem a helyszín biztonságos elhagyására koncentráljunk. Az élményeinek, tapasztalatainak megosztása ezután is ráér.

Érdemes Neked is megnézned!

A katasztrófavédelem magyar és angol felirattal készített egy tájékoztató videófilmet, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző rendezvényekre látogatók számára a menekülési útvonalat mutató jelzések, biztonsági jelölések, tűzvédelmi berendezések szerepére, továbbá egy esetleges tűzeset, vagy a rendezvény kiürítését eredményező eseménykor követendő magatartásra. A videókban megtekinthető néhány tűzvédelmi mérnöki megoldás is. 

A kisfilm célja, hogy röviden ismertesse a különböző rendezvényekre látogatók számára a menekülési útvonalat mutató „zöld emberke” jelzést, valamint felvillantson néhány, a biztonságot szolgáló tűzvédelmi mérnöki megoldást.

A tűzvédelmi berendezések vezérlése összehangolt, kidolgozott rendszerben történik. A tűz korai észlelését biztosító eszközök, a tűzjelző hangjelzése figyelmeztet az épület elhagyására. A vezérlés aktiválja a hő- és füstelvezető berendezéseket, illetve automatikusan nyitja a beléptetőrendszert és a menekülésre szolgáló nyílászárókat. A biztonsági világítás áramkimaradás esetén lép működésbe, a menekülési útvonalat a sötétben is látható zöld jelzések mutatják. Tűzjelzés esetén a liftek helyett a füstmentes lépcsőházat kell használni. A beépített tűzvédelmi berendezések szintén automatikusan működésbe lépnek és a tűzoltó berendezés már a tűzoltó egységek kiérkezése előtt megkezdi egy esetleges tűz oltását.

A szabadtéri, vagy épületben tartott rendezvényen tűzjelzés esetén kövesd a „zöld emberkét”!

(fottás: katasztrófavédelem, fotó: illusztráció, pixabay)

 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: