Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
GASZTRONÓMIA

Magyar kutatók fejlesztése állíthatja meg a méz hamisítását

dbgroup | 2024.02.12.

A méz az egyik leggyakrabban hamisított élelmiszer a világon. 

Az eredetiségének igazolására a Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakemberei világszinten egyedi módszert dolgoztak ki. Az új eljárás a jelenleg elterjedt vizsgálatoknál gyorsabb, kevesebb előkészítés és jóval kevesebb vegyszer szükséges hozzá.

A kutatók célja az volt, hogy az új analitikai módszerekkel a méz manipulálására használt eljárást nagyobb pontossággal kimutassák, így igazolható legyen a botanikai vagy földrajzi eredet vagy a hamisítás ténye.

A kutatók két analitikai módszert, az elektronikus nyelvet (elnevezése az emberi ízlelés szimulálásából adódik) és a közeli infravörös spektroszkópiát (NIRS) alkalmazták.

A két módszer kombinálásával 98-100% pontosságot képesek elérni. A méz az egyik leggyakrabban hamisított élelmiszer a világon. A visszaélés legtöbbször cukorsziruppal történik, amit közvetlenül a mézbe kevernek vagy a méheket etetik vele a gyűjtési időszakban. Az új módszer a cukorsziruppal kevert mézek pontosabb azonosítására is alkalmas.

Ahhoz, hogy a módszer széles körben elterjedjen – más mesterséges intelligenciával működő alkalmazáshoz hasonlóan – kellően nagyméretű referencia-adatbanknak kell rendelkezésre állnia, amit minél több minta és mérési adat betáplálásával terveznek a kutatók létrehozni – olvasható az egyetem honlapján.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: