Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - GAZDASÁG

Már nem kell taposni! – Jön a kötelező visszaváltás

Molnár Anett | 2023.10.29.

Jövőre nálunk is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert.  

Az üveg-, fém- és műanyag csomagolású, egy deciliter és három liter közötti italok a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartoznak majd. Ez alól csak a tej- és tejalapú italtermékek lesznek kivételek. De önkéntesen visszaváltási díjas csomagolást is alkalmazhatnak a gyártók.

A kötelezően visszaválási díjas italcsomagolás visszaváltási díja 50 Ft/darab lesz. Az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és újratölthető palackok esetében pedig a gyártó határozza meg a díjat.

De hogy történik majd a visszaváltás?

A 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű élelmiszerboltokban automatákon keresztül válthajuk vissza a palackokat.

Az automata csak a sértetlen palackot tudja beazonosítani, mert nemcsak a vonalkódot, hanem a termék formáját is felismeri, tehát fontos, hogy jövőre már ne tapossuk laposra az ilyen típusú hulladékot. Azokra a speciális formájú palackokra, amelyeket automatával nem lehet visszaváltani, nem vonatkozik a visszaváltási kötelezettség.

A visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában adja vissza, amely levásárolható vagy készpénzre váltható az adott üzletben. De lesz majd egy applikáció is, amelyen keresztül az ügyfélprofilban megadott bankszámlaszámra írathatjuk jóvá az összeget, illetve lehetőség van a visszaváltási díj felajánlására is. 

A rendszerhez a kisebb üzletek is csatlakozhatnak. Ezenkívül minden 1000 lakosnál nagyobb településen visszaváltási helyet kell kialakítani.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: