Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megszületett a legújabb újszülöttek erdeje a Bakonyerdőnél

Huszár Hajnal | 2023.05.06.

Kisgyermekes családok és kisiskolások is részt vettek a Bakonyerdő Zrt. legújabb erdőtelepítési munkájában, ma délelőtt az erdészekkel közösen ültethettek facsemetéket a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola szomszédságában. 

A Bakonyerdő Zrt. harmadik újszülöttek erdejét a Balatonfüredi Erdészet Balatoncsicsó melletti területén telepítették az elmúlt hetekben. A 4 hektáros területre csertölgy és kocsányos tölgy makkot vetettek és számos facsemetével tették változatossá. Ebbe a csemetetelepítésbe vonták be a kisgyermekeket a mai családi napon. 
-Tudatosan választottuk ezt az időpontot, anyák napjához akartunk kapcsolódni vele, de a közelmúltban volt a Föld napja, hamarosan pedig a madarak és fák napját ünnepeljük, így ezekhez is kapcsolódik a program – mondta el érdeklődésünkre dr. Patocskai Zoltán, a pápai székhelyű állami erdőgazdaság erdőművelési osztályvezetője. 

Az országfásítási program részeként megvalósuló újszülöttek erdeje program vármegyénként zajlik, ennek keretében minden esztendőben az előző évben megszületett minden gyermek után 10 csemetét ültetnek el. A Bakonyerdő Zrt. azonban mindig túlteljesíti ezt a számot.
-2022-ben 2960 gyermek született a megyében, mi azonban több mint 40 ezer csemetét ültettünk el, körülbelül 5 futballpálya nagyságú területen. 13 mázsa csertölgy és kocsánytalan tölgy makkot vetettünk és 8900 facsemetét ültettünk. Ezek madárcseresznye, nagylevelű hárs és barkóca berkenye csemeték – magyarázta az osztályvezető, hozzátéve, az erdőgazdaság számára kiemelten fontos a fiatal generáció környezettudatosságra nevelése, ebbe a törekvésbe illeszkedik a közös faültetés.

A kis csemeték telepítésében ma több tucat család és a nagyvázsonyi általános iskola 2. osztályos diákjai is részt vettek, a gyerekek az erdészek segítségével lelkesen ültették az aprócska fákat. Molnár Márton nagyvázsonyi kisdiák szerint a faültetés fontos és hasznos dolog és örömmel próbálta ki. 
-Az erdők nagyon fontosak az oxigén ellátásban, tisztítják a levegőt, a fákon teremnek a gyümölcsök és sok állat élőhelye is az erdő – mondta, hozzátéve, ő sokat jár kirándulni az erdőkbe és nagyon szereti a fákat.

A csemetét ültető kisgyermekek emléklapot kaptak és sok játékos program is várta őket az erdei iskolában. A kézműves foglalkozáson a vesszőfonás és a rongybaba készítés technikáját ismerhették meg, kipróbálhatták tudásukat az interaktív élményteremben és szabadtéri játékok sora várta őket, ebéd után pedig Navratil Andrea ökológus dúdoló-mesélő foglalkozása szórakoztatta és tanította az apróságokat.

Az újszülöttek erdeje kezdeményezés a 2020-ban a kormány által indított országfásítási program egyik eleme – tudtuk meg Váradi Józseftől, a Bakonyerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnökétől.
-A cél hazánk erdőterületeinek növelése. A trianoni békediktátumot követően Magyarország erdősültsége 12 százalékos volt, mára ez 25 százalékra növekedett, de ez tovább növelhető és ennek adott lendületet a 4 éve folyó országfásítás program – ismertette a főmérnök. A programban általános erdőtelepítési tevékenység, település-fásítási alprogram, már erdősülő gyepek, szántók megsegítése és az újszülöttek erdeje alprogram szerepel. A Bakonyerdő Zrt. az újszülöttek erdeje alprogramban az elmúlt 4 évben 13 hektár erdőt telepített, ez 130 ezer facsemete ültetését jelenti. Ha pedig az országfásítási program egészét nézzük, a pápai székhelyű állam erdőgazdaság 150 hektár új erdőt hozott létre az elmúlt években.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: