Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a gyerekben?

Babos Petra | 2023.07.25.

Az egyre enyhébb telek következtében a kullancsok száma is jelentősen megnőtt. A vérszívó az erdőket és az árnyékos helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkodik a legszívesebben. A kullancsok fűről, gazról és bokrokról is ráakaszkodhatnak az ember bőrére. Fontos, hogy ha valaki “kullancsos” helyen jár mindenféleképpen nézze át magát, gyermekét. Dr. Vaitsuk Mária csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy megelőzésként sok mindent tehetünk a kullancsok ellen. 
– Veszprém vármegye endémiás zónának számít a kullancsok tekintetében. A vérszívók már parkokban, udvarokban is megtalálhatóak. Súlyos megbetegedést okozhatnak, mint például a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. Ha valakibe kullancs kerül, azt mielőbb el kell távolítani egy csipesszel. Az sem baj, ha bent szakad a feje, az különösebb problémát nem fog okozni, pár napon belül kilökődik. A kullancscsípés helyét figyelni kell! Ha pár napon belül bőrpír, elváltozás jelentkezik, orvoshoz kell fordulni – mondta dr. Vaitsuk Mária, aki hozzátette, ha kirándulni megyünk, érdemes hosszú ujjú pólót és nadrágot viselnünk.
A védőoltással a kullancs által okozott agyvelőgyulladást tudjuk megelőzni.
– Mi, gyermekgyógyászok naprakészen tájékoztatjuk a szülőket a védőoltás fontosságáról. Többen igénybe is veszik, sok kisgyermek részesült az oltásban. Izomba adjuk be, 1 éves kor után alkalmazható. Az alapvédettséget három oltással lehet elérni, az első beadása utána a másodikat is be kell adni 1-2 hónap elteltével, a harmadikat pedig körülbelül egy év múlva az első után. Ez az alapvédettség eléréséhez kell. Ezután 3 évente úgynevezett ismétlő oltás szükséges. Mivel nem kötelező oltásról van szó, ezért fel kell receptre íratni az orvossal, majd kiváltani, s utána alkalmazzuk a gyermeknél. Pápán szerencsére az utóbbi időben nem volt olyan gyermek, akinek agyvelőgyulladása lett volna a kullancs csípéstől. Javaslom, hogy aki még nem adatta be gyermekének, éljen ezzel a lehetőséggel – emelte ki a doktornő.

 

Fotó: storyblocks.com

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: