Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

Rekordot döntött májusban az óceánok hőmérséklete!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.06.10.
 A legfrissebb adatok szerint a feljegyzések kezdete óta nem regisztráltak ilyen magas hőmérsékletet az óceánok és a tengerek esetében.

A CNA jelentése szerint az az Európai Unió éghajlat-megfigyelő szervezete, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) közzétette legfrissebb jelentését a globális vízhőmérséklet kapcsán, eredményeik szerint pedig májusban az óceánok és tengerek hőmérséklete korábban soha nem látott magasságokba emelkedett.

A C3S közlése szerint a tengerek hőmérséklete mintegy 10 méteres mélységben negyed Celsius-fokkal volt magasabb, mint az óceánoké májusban, az 1991 és 2020 közötti adatok átlagát tekintve. Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese rámutatott, az egész éves, hosszú távú tendenciák 40 év leforgása alatt 0,6 Celsius-fokkal növelték az óceánok felszíni vizének hőmérsékletét.

Az igazgatóhelyettes az eredmények kapcsán hangsúlyozta, áprilisban is új melegrekord született, megjegyezve, hogy a következő hónapokban tovább emelkedhet az óceánok hőmérséklete, mivel az El Nino továbbra is hatással van az egyenlítői Csendes-óceánra.

Az El Nino jelenség nyomán az óceáni szelek időszakosan elmozdulnak, ezzel világszerte fokozva a felmelegedés mértékét. A jelentésben azt is megjegyezték, hogy a víz feletti és a szárazföldi hőmérséklet eközben a feljegyzések kezdete óta a legmagasabb szintet érte el májusban.

A jelentésben szereplő adatok azért is problémásak, mert a Föld felszínének mintegy 70 százalékát borító óceánok biztosítják, hogy a bolygó élhető legyen, eközben az emberi tevékenység, javarészt a fosszilis tüzelőanyagok égetése által okozott globális felmelegedés üteme jelentősen felgyorsult. A bolygó felszíne jelenleg 1,2 fokkal melegebb az iparosodás előtti szintnél, ami egyre pusztítóbb éghajlati hatásokat váltott ki, s szakértők szerint amennyiben nem változtatunk, úgy ez csak egyre rosszabb lesz.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: