Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
GASZTRONÓMIA

Tényleg boldoggá tesznek minket a tésztaételek?

Asztalos Anna | 2023.05.11.

A milánói IULM Egyetemen azt tanulmányozták, hogy miért vagyunk boldogok, amikor megeszünk egy tányérral a kedvenc tésztánkból – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A milánói egyetemen nemrég készült tanulmány nem az egyetlen tudományos vizsgálat, amely ezt a kérdést elemezte az évtizedek során. Már az 1960-as évektől napjainkig kiterjedt tudományos szakirodalom foglalkozik a tészta és a boldogságérzet közötti összefüggéssel.

A milánói egyetem kutatásában a hazugságvizsgálóhoz hasonló neurobiológiai módszereket alkalmaztak. A kísérletben negyven alany vett részt: 20 nő és 20 férfi, akik 25 és 55 év közöttiek voltak.

A vizsgálat azonosította a kóstolás érzelmi reakciójának típusát és relatív érintettségi fokát néhány kedvenc tevékenységhez képest, mint például a zenehallgatás, az olimpiai játékok, egy futballmérkőzés vagy a tenisz. A tanulmány megerősítette, hogy a tésztaevés pozitív érzelmi-kognitív állapotba hozza az emberi szervezetet, és az eredmények megegyeznek, ha nem jobbak, mint a zenehallgatás vagy sportnézés során mért eredmények.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: