Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Ugye, nem felejtetted el? Ma van anyák napja!

Szentgáthi Csaba | 2022.05.01.

Május első vasárnapja hagyományosan az édesanyáké Magyarországon. De mióta is köszöntjük őket?

Ha fel akarjuk tárni az ünnep eredetét, akkor először képzeletben az ókori Görögországba kell visszautaznunk. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. 

Sütit adtak ajándékba

Az 1600-as években az Egyesült Királyságban, Írországban és néhány más angol nyelvű országban a keresztények eredetileg az "anyák vasárnapját" ünnepelték, amely meglehetősen különbözött mai formájától. Az egyik magyarázat szerint minden évben a nagyböjt közepén a legtöbb szolgáló meglátogatta az „anya” gyülekezetét, ahol korábban megkeresztelték. A családjuktól távol dolgozó szolgálók ilyenkor szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét, amelyet aztán együtt fogyasztottak el a különböző helyekről egybegyűlt családtagok. 

Így lett üzlet az ünnepből Amerikában

Az Egyesült Államokban 1872-ben volt először anyák napja, mégpedig Bostonban. Ez ünnepet eredetileg a béke napjának tekintették, hogy tiszteljék és támogassák azokat az anyákat, akik a polgárháborúban veszítették el fiaikat, férjüket. 1907-ben aztán a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatani. Az alkalmat május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Jelképnek a fehér szegfűt javasolta, mivel szerinte a fehér virág szimbolizálja az anyaság erényeit, a fehér szín a tisztaságot és hitet jelképezi, az illata a szeretetet, a formája pedig a szépség lényegét testesíti meg. Kívánsága 1914-ben teljesült, és ha nem is a nemzet, de az édesanyák ünnepe lett május második vasárnapja, ám az abban rejlő „lehetőségeket” hamarosan a virágboltosok, a képeslapgyártók, a cukorka- és ajándékkereskedők is felismerték. Innen már egyenes út vezetett Európába, és az ünnep egyre inkább eltolódott az ajándékozás, illetve az üzlet irányába, Jarvis legnagyobb bánatára, aki egy vehemens tüntetése során még a törvénnyel is összetűzésbe keveredett.  

Alig száz éve van itthon anyák napja 

Magyarországra is Amerikából jött az ünnep ötlete, amelyet Petri Pálné, egy államtitkár felesége szeretett volna itthon is meghonosítani. Az elsőt 1925. március 8-án, a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek rendezték meg. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel, és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére, ma már tudjuk, sikerrel. 

Kik ünnepelnek még velünk?

A legtöbb országban egyébként május második vasárnapjára esik az ünnep, de Norvégiában például februárban tartják. Magyarországhoz hasonlóan a többi közt Romániában, Litvániában, Szerbiában, Spanyolországban, Portugáliában, illetve a Zöld-foki Köztársaságban a hónap első vasárnapján köszöntik az édesanyákat és természetesen a nagymamákat, a dédiket, vagy akár az üknagymamákat is.

Isten éltesse őket! 

(Forrás: Wikipédia)

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: