Gyümölcs a pohárban – Lovászpatonáról
Lovászpatonán tartósítószerek nélkül, kizárólag pasztőrözéssel készítik az ízletes gyümölcsleveket a Lovászpatonai Kereskedelmi és Feldolgozó Start Szociális Szövetkezet munkatársai.
Pintér Imrétől, a település polgármesterétől megtudtuk, a szövetkezet egyik legkedveltebb terméke a gyümölcslé, melyet tartósítószerek nélkül, kizárólag pasztőrözéssel készítenek. A település vezetője úgy fogalmaz, mindenkinek ajánlja ezeket a rendkívül finom és egészséges gyümölcsleveket. Ezek közül neki a meggy a kedvence, és több közfoglalkoztatási kiállításon is azt tapasztalták, hogy a látogatók körében is a meggylének volt a legnagyobb sikere. Ebből a gyümölcsből azonban nem tudnak nagy mennyiségben gyümölcslét előállítani.
A meggy mellett almából, körtéből és szőlőből is készül itt az egészséges ital, de készítettek már gyümölcslét almából és ananászból, almából és céklából, céklából és sütőtökből is. Az itt készített gyümölcslevek a pasztőrözést követően akár egy évig is megőrzik minőségüket.
– Az, hogy egyes években mennyi gyümölcslé készül nálunk, változó. Mindig nagy reménnyel nézünk az újabb év elé, remélve, hogy az előző évinél több gyümölcslé készülhet. A most használt gépsorunkon napi 400 liter gyümölcslét tudunk készíteni – nyilván a kereslet nem mindig köti le ezt a kapacitást – mondja a település vezetője, miközben a feldolgozóüzemben kalauzol minket. Közben azt is megtudjuk, hogy egy új gépsort is készülnek beállítani, ami ennek a mennyiségnek a többszörösét lesz képes előállítani, hiszen bíznak abban, hogy a kiváló minőségű termékek iránt a közeljövőben tovább nő az érdeklődés. Emellett a tervek közt az is szerepel, hogy nagyobb termelőknek bérmunkában gyümölcslét készítsenek.