Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
Bemutatkozik a vidék

Nyárád több lábon áll

X | 2022.09.28.

A nyárádiak számára mára már természetes, hogy a szociális szövetkezet vegyesboltjában mindig frissen szedett zöldséget vásárolhatnak. Ugyanakkor a helyi gazdálkodás nem merül ki a növénytermesztésben, az állattartás is jelentős szerepet játszik a lassan önellátóvá váló település életében.

– Mindig tartottunk állatokat, ez azért is fontos, mert így több lábon tudunk állni, nemcsak a növénytermesztésből származik bevételünk, hanem itt van az állattenyésztés is. Így a kettő együtt még inkább jövedelmező – meséli Pajak Károly polgármester, miközben büszkén mutatja a Limousin szarvasmarhákat, melyeknek egy része már náluk született. – Pillanatnyilag 36 tehenet és annak a szaporulatát, közel 30 borjút láthatunk itt. Tenyészbikánkat sajnos le kell cserélnünk, de már megérkezett az utódja, aki most még karanténban van – mondja a polgármester, akitől azt is megtudtuk, több mint 30 sertésük van, amelyek már elérték a 110-120 kilót, emellett 11 kisebb, mangalica keverék sertést is tartanak. Egy másik épületnél a szabadtartásos tojótyúkállományt is megnézhettük, ahol éppen állománycsere zajlik, de az új tojóállománytól a hó végére már napi több száz tojást várnak, ami iránt fokozott az érdeklődés a vegyesboltban.

A nyárádi gazdálkodás fontos része, hogy a telepen a munkatársak maguk keverik a takarmányt, így mindig ellenőrzött minőségű táplálékot tudnak biztosítani valamennyi állatnak.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: