Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Új helyszínek, hagyományosan jó hangulat

Horváth Andrea | 2023.09.24.

A Kálvária templomban és a Petőfi Sándor Gimnáziumban tartotta hagyományos nemzetiségi napját a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat.  Pillerné Fódi Ilona, a nemzetiségi önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy a rendezvény megszervezését minden évben kiemelt feladatnak tekintik, hisz jó alkalom arra, hogy megmutassák azt a kulturális kincset, amit a német kisebbség magáénak tudhat.

A Kálvária templomban rózsafüzért és német nyelvű litániát tartottak, melyen Mail József apát, plébános szolgált. Ezt követően a részt vevő gannai, városlődi és úrkuti kórusok egyházi énekekből álló koncertjét hallgatták meg. Heilig Ferenc, a Veszprém Vármegyei Német Önkormányzat elnöke elmondta, a pápai német önkormányzat vendégeként mindig nagy szeretettel fogadják. Az elnök arról is szólt, hogy gyermekkorában rendszeresen részt vett németül elmondott rózsafüzéreken és litániákon, s szeretné ha az ezekhez kötődő hagyományok újra élővé válnának.

A templomból a Petőfi Sándor Gimnáziumba mentek át a résztvevők, melynek aulája helyet adott  a kulturális műsornak. A gimnáziumban is elindult a német nemzetiségi képzés, mely így most már tulajdonképpen teljessé tette a palettát Pápán az oktatásban-nevelésben, hisz van a Nátuskerti Óvodában nemzetiségi csoport, a Munkácsy iskolában régóta kiválóan működik a német nemzetiségi nyelvoktatás, s most megvan a következő lépcső, a gimnázium is.

A kulturális bemutatón képviseltették magukat ezek az intézmények, énekkel, tánccal, s  az ünnepség keretében vehették át a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola első osztályosai az úgynevezett Schultüte-t, azaz cukorsüveget. Ez a német családokban hagyomány, ilyet kapnak a német nyelvterületen élő gyerekek az első iskolanapon. A pápai elsősök cukorsüvege a nemzetiségi önkormányzatnak köszönhetően telt meg finomságokkal, a kicsik a nyolcadikosoktól vehették át az ajándékot.

A program különlegessége volt a nemzetiségi kórusok közös fellépése, vidám dalokat és szerelmről szóló énekeket adtak elő. A rendezvényt kötetlen beszélgetés és finom vacsora zárta, de természetesen előkerült a harmonika, s a rséztvveők közösen énekelték a nemzetiségi dalokat.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: