Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
UTAZÁS

A skót bazaltorgonákat látni kell!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.10.27.

Varázslatos célpont Skócia, melyet Budapestről már több légitársaság közvetlen járatával is elérhetünk, nem szükséges az átszállás. A legnépszerűbb látnivalók, túrák során kötelező elem persze Edinburgh, a felföldi tájékok, szellemkastélyokba és tavakhoz kalauzolnak, persze a fő fő attrakcióval, a Lochness látogatásával, de sokakat érdekel Glasgow is. Népszerűek a környező szigetek is, melyek közül a legsűrűbben a Skye-t valamint az Arrant emlegetik, pedig Staffa is feledhetetlen élményt nyújt, világhírű bazaltképződményével.    

A Fingal-barlang a bolygó egyik leghíresebb és legmegdöbbentőbb ilyen jellegű helye. A Belső-Hebridákon járunk, a skót föld keleti partjainál. A Staffa-sziget a távolból a tengerről olybá tűnik, mintha egy ragyogóan zöld rétet tartanának roppant faoszlopok, pedig egy néhai bazaltvulkán maradványait látjuk csak. 

Kicsit hajaz a mi Szent György-hegyi bazaltorgonáinkra és Románia Kopasz Detonátára, de a dimenziók sokkal nagyobbak és így, a tenger közepén még drámaibb képet mutat a szigeten kialakult Fingal-barlang, ami lényegében egy úgynevezett abráziós üreg (tengerek hullámverése alakította üreg).

A hatszögletű bazaltoszlopok lávafolyás eredményei: a forró láva lehűlése közben repedések jöttek létre, zsugorodott az anyag és így alakult ki ez a hihetetlen formáció, melyet a víz romboló ereje tárt fel.

Gael nyelven Uamh-Binn-nek hívják, ami annyit jelent: a Dallam Barlangja. Nem véletlen ez az elnevezés, mivel ahogy a barlangban a tengervíz zajt csap, az szinte egy hátborzongató, mindig változó zeneműnek is megfelelhet. Mendelssohn: Hebridák nyitányát pontosan ez a földöntúli hangzás inspirálta. A zeneszerző a 19. században egyébként kedvet csinált a barlang felkereséséhez, így olyan hírességek is jártak erre, mint Viktória királynő, Jules Verne vagy John Keats.  

Ha nem lenne elég ez a csodás látvány és hangzás, még egy plusz kedvességgel is meg tudjuk fejelni a Staffa-sziget érdekességeit: itt is élnek lundák, vagyis a kedves, színes csőrű alkaféle madárkák!

Hajókirándulás keretein belül lehet felkeresni, ezek körülbelül 3 órás programok és már 30 fonttól indulnak. Fontos, hogy csak csendesebb időben indulnak a túrák, amikor a tenger haragos, veszélyes megközelíteni a barlangot.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: