Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Elkezdődött a versengés a vándorkupáért

Horváth Andrea | 2023.03.10.

Pápán rendezik az idei Szabó Szabolcs Komplex Természettudományos Vándorkupa-fordulót, ezen a hétvégén, március 10-11- én méri össze tudását a 14 résztvevő csapat városunkban. A tavalyi versenyt ugyanis a Pápai Észkerék Egyesület nyerte, így övék lett a rendezés joga és lehetősége. A versenynek a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma ad otthont. 

A két pápai csapat mellett Balatonlelléről, Hódmezővásárhelyről, Kőszegről,  Nagykanizsáról, Nagyváradról, Siófokról, Soltvadkertről, Székesfehérvárról, Pestszentlőrincről, Szolnokról, Tátról és Veszprémből érkeztek négy fős csoportok.

A versenyt alapvetően olyan, 7-8. osztályos általános iskolásokból álló csapatoknak rendezik meg évente, akik nem a nagyobb, nagyvárosi, „versenyzős” helyekről érkeznek, hanem jellemzően kisebb, vidéki iskolák tanulóinak igyekeznek motivációt és sikerélményeket nyújtani a szervezők. 

A verseny komplexen természettudományos, azaz a kihívások ötvözik a kémia, fizika, biológia és földrajz világát. A mindenkori győztes csapatot éri az az elismerés és megtiszteltetés, hogy – a fődíj tanulmányi kirándulás elnyerése mellett – megrendezheti a következő évi versenyt a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvánnyal együttműködésben. 

A Vándorkupa első lépése a csapatok számára hagyományosan egy előzetesen elkészítendő és elküldendő feladat. Idén ez egy rövid videófilm elkészítése volt, ahol a csapatoknak ki kellett választaniuk a mindennapi élet során használt néhány olyan tárgyat, amelyek jellemzően előfordulnak a repülőtereken és/vagy repülőgépeken. Utána kellett nézniük a tárgyak valószínűsíthető életútjának, és az életciklusuk alatti, környezetre gyakorolt hatásukat kellett vizsgálják. A csapatok a fentiek szerint, igen érdekesen és sokszínűen mutatták be például bőröndök, csomagolóanyagok, üzemanyagok, a repülőgépen felszolgált ételek és italok, vagy akár maga a repülőgép-test életciklusát.

A Vándorkupa-verseny során a csapatok beszámolnak és megvitatják az előzetes feladat során szerzett tapasztalatokat is. Péntek délután az írásbeli feladatsort oldották meg, szombaton pedig több fejtörő, ügyességi és kreatív feladat vár rájuk.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: