Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Fejlesztés és működtetés – erre költik a parkolási bevételeket

Huszár Hajnal | 2023.09.07.

Egy évvel ezelőtt, szeptember 1-jén lépett hatályba az önkormányzat új rendelete a fizetős övezeteben lévő parkolók használatáról és díjairól. Kíváncsiak voltunk, milyen eredményt hozott az első év.


Megkeresésünkre Unger Tamás alpolgármester felidézte, céljuk az volt az új rendelettel, hogy folyamatosan biztosítsák a belvárosban a parkolás lehetőségét a vásárlási és ügyintézési céllal érkezők számára és megszűnjön az a jelenség, hogy sokan a járműveik tárolására használják a városközpontban lévő parkolóhelyeket. A másik kiemelt szándék pedig az volt, hogy a parkolási szolgáltatás díját azok fizessék meg, akik igénybe veszik a belvárosi parkolókat, hiszen ellenkező esetben azoknak a pápaiaknak az adóforintjait is erre a célra kellene fordítani, akik nem is használják őket.
-Az új parkolási rendszerbe már akkor kedvezményeket is beillesztettünk, azóta újabb kedvezményt is biztosítottunk és folyamatosan felülvizsgáljuk a rendszert – emelte ki.

Az új rendelet beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a parkolók "pörögnek", ugyanakkor sikerült megteremteni a lehetőségét annak, hogy a belvárosban élők és dolgozók kedvezményesen használhassák azokat. Az eredményeket Bakos László, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. közlekedési forgalomtechnikai szervezője ismertette. Mint mondta, a korábbi 476 fizető parkolóhely helyett most 1770 parkolóért kell díjat fizetni.

A tavaly szeptember elsejétől idén július végéig terjedő időszakban 155 millió forint bevételt hozott ez a városnak, a 2023. augusztusi adatok feldolgozása még folyamatban van. Ez az összeg a parkolójegyekből és bérletekből származó bevételeket és a pótdíjakat is tartalmazza és megfelel az előzetes számításoknak. Hangsúlyozta, a pápaiak felismerték és élnek a bérlet nyújtotta kedvező feltételekkel, hiszen ezzel pénzt és időt takarítanak meg.
-Az első évben 1060 bérletet értékesítettünk, a legnépszerűbb ezek közül a kedvezményes dolgozói bérlet, amivel 190 járműhasználó élt. A lakossági éves kedvezményes bérlet iránt is nagy az érdeklődés, ebből 170-et értékesítettünk, ugyanakkor a II. zónás éves rendszámos teljes árú bérletet is sokan választották, 142 ilyet váltottak az autósok – sorolta Bakos László.

Unger Tamás hangsúlyozta, a parkolási szolgáltatásért fizetett díjakból a rendszer működtetését finanszírozzák, ebben szerepel a parkolóautomaták vásárlása, üzemeltetése, a parkolóőrök munkabére és az egyéb felmerülő költségek fedezése. A bevétel másik felhasználási célja a parkolók fejlesztése, új parkolók kialakítása.

A közelmúltból két helyszínt emelt ki, az egyik a Szent István út, ahol ebből a forrásból alakították ki a 25 parkolóhelyet, a másik pedig a piac környéke, ahol jó minőségű parkolókat hoznak létre a mostani murvás, rendezetlen terület helyén. Ennek az első üteme már megvalósult a húsbolt mellett, a folytatásban pedig a piaccsarnok melletti területen is aszfaltos, felfestett, rendezett parkolót építenek és megfelelő forgalomtechnikát alakítanak ki.
-Célunk egyrészt, hogy a meglévő parkolók minél jobb minőségűek és megfelelő méretűek legyenek, másrészt pedig, hogy új parkolókkal elégítsük ki a megnövekedett igényeket – közölte az alpolgármester.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: