Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hajagra fel!

Horváth Andrea | 2023.10.03.

A Petőfi Sándor Gimnázium természetjáró szakköre a 2023-24-es tanévben is folytattatja a kirándulások szervezését. Az idei év első kihívása a Bakony egyik legszebb részén, a Hajagon keresztül vezetett.

 

 

A Bakony harmadik legmagasabb pontjának 646 m magas kiemelkedésén régen kilátóból lehetett szemlélni a tájat, de 1983-ban egy titkos katonai bázis épült ide, aminek maradványait most is megtalálható a helyszínen. 

A „hajag” elnevezés valószínűleg a mészben gazdag talajt kedvelő hólyagfára utal. Ennek az alacsony, lombhullató cserjének jellegzetes, hólyag alakú termése van. Világosbarna, fényes magjához régen szerencsehozó tulajdonságot társítottak, így nem csak mutatós ékszereket készítettek belőle, hanem előszeretettel hordták az asszonyok, hogy férjük hűségét megtartsák, vagy a jószágra kötve rontást vettek le vele. A magokat birkák számolására is használták ki-és behajtáskor, valamint nyíráskor is: minden hólyagmogyoró egy állatot jelentett. 

Az iskola húsz tanulója Koller László és Botár András tanár urak vezetésével Hárskútról indultak 2023. szeptember utolsó szombatján, egy napsütéses meleg napon. Egy rövid kitérőt követően megszemléltek egy elhagyatott katonai emléket, majd a sárga jelzést követve jutottak el Herendre, a körülbelül 18 kilométeres túra végpontjára. 

 

Fotó: Petőfi Sándor Gimnázium

Forrás: termeszetjaro.hu

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: