Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ifjú régészek a Pannonia Reformata Múzeumban

Horváth Andrea | 2023.07.19.

Mintha valóban egyiptomi ásatáson vennének részt a Pannonia Reformata Múzeum Hori titkai című táborának résztvevői. Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető tavasszal járt egy három hetes egyiptomi ásatáson, annak tapasztalataiból merítve állította össze a tematikát.

A gyerekek osztályozzák a homokból előkerült lelteket, válogatják, tisztítják, sőt megpróbálják összeilleszteni a darabokat. A táborvezető igyekezett a valódi ásatások hangulatát megteremteni a résztvevők számára. Bár a sivatag nem költözött Pápára, azért homokból kellett előásniuk a kincseket, többek között kerámia- és faltöredéket, textilcsíkokat, fajanszgyöngyöket, amuletteket, nátronzacskót (ezt használták a a mumifikáláskor a test tartósítására), növényi maradványokat.

 

A leleteket aztán tisztították és csoportosították. Érdekes feladata volt ezt követően a rekonstrukció, amikor a töredékekből megpróbálták összeállítani az eredeti tárgyat. Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta, hogy remek, lelkes régészcsapat gyűlt össze a táborban.

 

Mindemellett a résztvevők természetesen megismerkednek az egyiptomi hitvilággal, hagyományokkal és kézműves foglalkozások keretében alkotják újra a letűnt kultúra jellegzetes szimbólumait.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: