Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

Indiai holdraszállás

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.07.14.

Ez az első kísérlet a négy évvel ezelőtt kudarccal végződött projekt óta, amikor pillanatokkal a leszállás előtt megszakadt a kapcsolat az űreszköz és a földi irányítóközpont között.

A CNA számolt be róla, miszerint India pénteken tesz újabb kísérletet a Holdra való (pilóta nélküli) leszállásra: a kilövésre a Chennaitól északra fekvő Satish Dhawan Űrközpontból (SDSC), helyi idő szerint 14:35-kor kerül sor.

Ha a Chandrayaan-3 misszió sikerrel jár, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után India lesz a negyedik ország, amelynek sikerül űreszközt küldenie a Holdra. Egyúttal ez az első kísérlet a négy évvel ezelőtt kudarccal végződött projekt óta (pillanatokkal a leszállás előtt megszakadt a kapcsolat).

Ám az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) ezúttal kifejezetten optimista a sikert illetően, ugyanis K. Sivan, az ISRO vezetője és Anil G Verma, a szervezet egyik alkatrészbeszállítójának szóvivője is erről nyilatkozott az AFP-nek.

„Biztosak vagyunk benne, hogy ezúttal sikerrel járunk, ami büszkeséggel tölt majd el mindenkit, aki részt vett a munkában”– mondta Sivan.
A rendelkezésre álló információk alapján a 14 napos küldetés körülbelül 74,6 millió dollárba került, a cél pedig az, hogy a rakéta sikeres landolását követően egy rover induljon útnak, amely aztán kutatási tevékenységeket végezhet.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: