Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
UTAZÁS

Keresd a dínó nyomokat Fenoligán!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.07.26.

A Fenoliga-szigeten és a közelben 13 tonnás, növényevő, úgynevezett sauropodák és húsevő theropodák valamint ornithopodák vonulhattak a Krétakorban.

Valószínűleg előbb jut eszünkbe az Isztriai-félsziget kapcsán Pula és az amfiteátrum vagy Rovinj bájos kikötője és harangtornya, mint a dínók, de az őslényekért rajongóknak is meglepetéssel szolgálhat a hatórányira található lelőhely.

Dínópark, de nem úgy

Ha az elmúlt években nyaraltunk az Isztrián, biztos, hogy találkoztunk az óriási dínóparkos reklámtáblákkal, amik szinte fel sem tűntek a csúszdapark-go-kart pálya-pantiball lehetőségek hirdetései közben, hiszen eléggé jól el van látva a környék ezekkel a programokkal. A dínóparkos áthallás azonban nem véletlen, értelemszerűen megragadná a sziget a paleontológiai lelőhelyben rejlő lehetőségeket… de a nagy plasztik-őslények helyett mi most a valós tartalommal foglalkozunk.

Nyomok a krétakorból

 

Jelesen a Kamenjak-félszigeten feltárt lábnyomokkal. A felfedezést Matja? Gogala biológusnak és Rajko Pavlovec geológusnak köszönhetjük, akik 1975-ben bukkantak rá a nyomokra. Az izgalmas felfedezést netovábbja, hogy növényevő és húsevő-mindenevő dinoszauruszok nyomait egyazon helyen tekinthetjük meg — ebből következően le tudták jegyezni a krétakori őslények útját, haladásuk sebességét, mozgásuk módját.Nem meglepő egyébként a dél-európai lelőhely, hiszen a területet valaha a meleg és sekélyvizű Tethys-tenger borította, melynek partját gazdag növény- és állatvilág jellemezte.

Az Isztria leggazdagabb lelőhelye egy zsebkendőnyi sziget, a Fenoliga, amely a Kamenjak-félsziget észak-nyugati részén található és leginkább SUP-pal vagy tengeri kajakkal érhető el, az úszás senkinek sem ajánlott, még az edzettebbeknek sem. A mindössze 150 méter hosszú szigetecskén 146 dínónyomot számoltak a kutatók, melyek leginkább sauropodák és theropodák megkövült lábnyomait formázzák, melyeket hozzávetőlegesen 90 millió éve hagyhattak itt. A növényevő sauropodákról az ellipszis-alakú nyomok mesélnek, míg a húsevő theropodák a klasszikusabb, „hüllős” nyomok tulajdonosai voltak.

Ha éppen nem bérelnénk semmilyen vízi járművet, hanem maradnánk a Kamenjak-félszigeten, akkor a Peni?ule beach felé vegyük az irányt, mivel itt is találunk őslény jeleket. Ahogy a Pulához közeli Veliki Brijun és a Medulinhoz közeli Marlera-félsziget is tartogat sokmillió éves fosszíliákat.

De miért maradtak meg ennyire jól konzerváltan ezek a nyomok?
Egészen elképesztő belegondolni, hogy hiába telt el 80-120 millió év, ezek a lábnyomok nem erodálódtak, nem mosta el őket a víz, nem rongálta meg őket a széljárás és a többi időjárási tényező. Hogy lehet ez? A lábnyomok keletkezése tiszta: partvidéken, nedves talajba lépnek a gigászi állatok, ez az üledék viszont kiszárad, cementálódik majd kőzet keletkezik. Ezt feltöltik kavicsok, kövek és évmilliókig megmaradnak, mígnem maga az erózió teszi láthatóvá őket.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: