Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Márton-nap a Munkácsyban

Babos Petra | 2023.11.11.

Márton-naphoz kapcsolódóan témahetet szervezett a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola a héten. A negyedikesek a projekthéten dalokat tanultak, rajzoltak, kézműveskedtek, libás sorversenyen vettek részt, különböző lúdfajtákkal ismerkedtek meg, valamint Szent Márton életéről is sok érdekességet hallhattak. 
Péntek délután, a projektzárón Márton-napi kézműves délutánt tartottak.


Németh Miklós, a napközis munkaközösség vezetője elmondta, az iskolában hagyomány, hogy az alsó tagozaton minden évfolyamon a jeles napokhoz kötődő projekteket tartanak. 
-Magyar nyelv és irodalom órákon a Márton-napi hagyományokkal, népszokásokkal és a Márton naphoz köthető népi megfigyelésekkel ismerkedtünk meg, szövegértés-és nyelvtani feladataink, fogalmazásaink és olvasmányaink is mind a katonából lett püspök történetéhez kapcsolódtak. Környezetismeret órán különféle lúdfajtákkal ismerkedtünk meg és a Hortobágyi Libarezervátumról is megtekintettünk egy kisfilmet.

Matematika órákon is izgalmas, színes, interaktív feladatok és logikai példák vártak a gyerekekre. Német nyelv és irodalom órán több dalt is elsajátítottunk Márton püspökről és a német nyelvterületről származó, híres Márton-napi lámpás felvonulásról. A foglalkozásokon kvíz, rajzfilmvetítés, kézműves tevékenység, memória-és más- más érdekes játék várt minket. Ének-zene órákon szintén Szent Mártonnal és libáival kapcsolatos nótákat énekeltünk, melyet tánccal, mozgással is kísértünk. Rajz és technika órákon libával kapcsolatos munkákat készítettünk, melyet már mindenki meg is tekinthet iskolánk aulájában. A testnevelés óra keretében egy libás sor-és váltóversenyt tartottunk a tornateremben, ahol a három negyedik osztály tanulói egy tréfás vetélkedőn mérhették össze ügyességüket és gyorsaságukat. A délutánok folyamán megtekintettük a Ludas Matyi című mesefilmet és a Nils Holgersson mesesorozat néhány izgalmas epizódját. Sok kézműves munkával készültünk a napköziben, ahol libalinzert is készítettünk – tudtuk meg Németh Miklóstól. 


-A rendezvényt a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat is támogatta. A nemzetiségi önkormányzat már hosszú évek óta segíti az óvodában, az iskolában és most már a Petőfi Gimnáziumban is a Márton-napi rendezvényt, mivel rendkívül kedvelt programja ez az intézményeknek. A német önkormányzat soron következő rendezvénye az adventi hangverseny lesz december 15-én – emelte ki Bakos Adél, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke. 
A diákok libazsíros kenyeret is ehettek a jó hangulatú program során.
A gyerekek a közös libalakoma után meggyújtották lámpásaikat, majd egy rövid sétát tettek. 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: