Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

Ne szemetelj, az űrben is büntetik!

Farkasdi Gyula | 2023.10.21.

Az amerikai hatóságok közölték, hogy első ízben szabtak ki bírságot az űrszemét miatt, miután kiderült, hogy nem megfelelően ártalmatlanítottak egy műholdat.

150 ezer dollárt (mintegy 54 millió forint) kell fizetniük a gondatlan hulladékkezelés miatt.

 

Hétfőn a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) leplezte le a Dish műholdas TV-szolgáltatót, mert "nem sikerült megfelelően ártalmatlanítani" a 2002 óta keringő EchoStar-7 nevű műholdat.

"Ez az első lépés az űrszemét-végrehajtás terén a Bizottság részéről, amely fokozta műholdpolitikai erőfeszítéseit" – nyilatkozta az űralapú távközlési szolgáltatásokat engedélyező FCC.

Ahogy a geostacionárius műhold működési élettartama végéhez ért, a társaság alacsonyabbra helyezte, mint amiben a két fél megállapodott, ahol "aggályokat vethet fel az orbitális törmelék miatt" – közölte az FCC.

A bizottság szerint a Dish, ami egy amerikai műholdas televízió-szolgáltató, 2012-ben ígéretet tett arra, hogy a műholdat 300 kilométerre emeli működési íve fölé.

De mivel az üzemanyag kifogyott, a műholdat az eredeti ív felett valamivel több mint 120 kilométerrel leállította.

„Ahogy a műholdműveletek egyre elterjedtebbek, és az űrgazdaság felgyorsul, biztosnak kell lennünk abban, hogy az üzemeltetők betartják kötelezettségvállalásaikat” – mondta Loyaan Egal, az FCC végrehajtási hivatalának vezetője.

"Ez egy áttörést jelentő egyezség, amely egyértelművé teszi, hogy az FCC erős végrehajtó felhatalmazással és képességgel rendelkezik a létfontosságú űrszemét-szabályok betartatására."
 

Keddi nyilatkozatában úgy tűnt, hogy Dish szembehelyezkedik az FCC-vel az ártalmatlanítási követelmények miatt, és azzal érvelt, hogy a bizottság végrehajtó ága "nem tett konkrét megállapításokat arra vonatkozóan, hogy az EchoStar-7 bármilyen orbitális törmelékbiztonsági aggályt jelentene".

 

Szabályozás, mindenkire

Az Egyesült Államok légiközlekedési szabályozó hatósága, az FAA nemrégiben bejelentette szándékát, hogy csökkentse az űrszemetet azáltal, hogy megköveteli a magántársaságoktól, hogy ártalmatlanítsák a rakétahordozórakéták felső fokozatait, például visszahelyezve azokat a Föld légkörébe, vagy kevésbé zsúfolt temetői pályára helyezve. ."

Az új szabályozás, amelyet még véglegesen el kell fogadni, már létezik a kormányzati űrmissziók számára.

"Ha figyelmen kívül hagyjuk, az orbitális törmelék felhalmozódása növeli az ütközések kockázatát, valamint az emberi űrrepüléshez és a műholdakhoz használt pályák rendetlenségét" – mondta a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal.

Az Európai Űrügynökség becslései szerint körülbelül egymillió, egy centiméternél nagyobb törmelék – amely elég nagy ahhoz, hogy „lekapcsoljon egy űrhajót” – kering a Föld pályáján.

Már most is problémákat okoznak, például a tavaly januári ütközés, egy kínai műholddal kapcsolatos, vagy a Nemzetközi Űrállomáson 2021-ben egy robotkarba ütött öt milliméteres lyukat.

Az ütközések további veszélyeket is rejtenek a GPS, a szélessávú és a banki adatok szempontjából kulcsfontosságú műholdak miatt.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: