Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Te hány fokban alszol?

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.11.21.
Ha éjjel nem tudunk aludni, annak a túl sok koffeintől kezdve a fejünkben száguldó gondolatokig számos oka lehet. Ám az egyik legfőbb bűnös kétségtelenül a nem megfelelő szobahőmérséklet.

Az talán senkinek sem újdonság, hogy a jó alvás az egészség egyik legfontosabb alapköve. Ha viszont rosszul alszunk, s emiatt kialvatlanok vagyunk, az krónikus betegségek kialakulásához vezethet (pl. szívbetegség, cukorbetegség, depresszió), továbbá a koncentrációnkat és a teljesítőképességünket is befolyásolhatja. Ezáltal igazán fontos, hogy az éjszaka pihentető alvással teljen forgolódás és az óra nézegetése helyett.

 

Az orvosok szerint ehhez arra van szükség, hogy a hálószobában biztosítva legyen az alvás szempontjából legmegfelelőbb szobahőmérséklet. „Amikor lefekszel, a tested lehűl, és amikor felébredsz, felmelegszik” – mondta Dr. Dasgupta, a dél-kaliforniai Orvostudományi Egyetem adjunktusa. Ezért javasolják az orvosok és a szakemberek, hogy ha tehetjük, a hálószobánkban legyen egy kicsit hűvösebb, mint a lakás többi részében – írja a glamour.hu a self.com-ra hivatkozva.
 

Elsőre talán azt hihetnénk, hogy sokkal jobban lehet aludni egy jó meleg szobában a vastag takaró alatt, ám a kutatások épp ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Dr. Dasgupta szerint a 15 és 20 fok közötti hőmérséklet a legideálisabb az alváshoz, ugyanakkor kiemelte, ez csak „a kirakós egy része”: a szoba sötétsége, a csend, a megfelelő lefekvési idő, továbbá az alkohol- és koffeinfogyasztás mértéke is befolyásolja a nyugodt alvást.

Ám előfordulhat, hogy a szobahőmérséklet csökkentése vagy növelése valamiért nem lehetséges (pl. ha nyáron kánikula van, vagy télen nem tudjuk a megfelelő hőmérsékletre felfűteni a helyiséget), ilyen esetekben pedig a következő praktikákat érdemes bevetni. Ha túl hideg van a szobában, viseljünk zoknit az ágyban, tegyünk melegvizes palackokat a lábainkhoz, illetve használjunk pótágyneműt (pl. kuckózzunk be két takaró alá).

Ha viszont túl meleg van a szobában, bekapcsolhatjuk a klímát vagy a ventilátort, illetve a pizsama sem kötelező, aludhatunk ruha nélkül is egy nagyon vékony takaró alatt. De az sem árthat, ha olyan ágyneműt és lepedőt választunk, amelyek légáteresztő és hűsítő anyagokból készülnek – a pamutból készült ágynemű például tökéletes lehet erre a célra.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: