Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Tiszta-e a város levegője?

Horváth Andrea | 2023.02.16.

Egy héten át mérik városunkban a levegő minőségét egy mobil légszennyezettség mérő laboratóriummal az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével indította el a “Kölcsönkapott levegő” elnevezésű szemléletformáló projektet az általános iskolák számára. Ennek keretében több ezer diák szerezhet ismereteket a légszennyezés okairól, hatásairól és a szennyezés csökkentésének lehetőségeiről. Ma a munkácsysok ismerkedhettek meg a mozgó laboratóriummal.

Dézsi Viktor, az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ osztályvezetője mutatta meg a diákoknak a mozgó laboratóriumot, melyben a mérő és elemző műszerek folyamatosan szolgáltatják az adatokat. Ma kezdődött a mérés, egy hétig lesz Pápán a jármű. 

Azt már az első órák adatai is mutatják, hogy nagyon magas a levegőben a köznyelvben szálló porként ismert komponens koncentrációja. Ennek elsődleges oka a lakossági szilárd tüzelés, tehát körültekintően kell megválasztani a tüzelőanyagot, például nem szabad hulladékot égetni a kályhákban, mert aztán azt az egészségünk bánja.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: