Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Vizeink védelme – mindenki felelőssége

Huszár Hajnal | 2023.03.08.

A klímaváltozás negatív hatásainak enyhítése, ivóvizünk védelme környezettudatos magatartással – erre hívta fel többek között a figyelmet az önkormányzat által ma délutánra szervezett lakossági fórum, mely az Ady és Tapolca sétány csapadékvíz elvezetésének megoldását célzó európai uniós projekt keretében zajlott.


A beruházással érintett városrészen élők részvételével zajló esemény sétával indult, a jelenlévők végigmentek a beavatkozás helyszínén. A Kékfestő Múzeum udvarán dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő emlékeztetett a városrész múltjára, majd összegezte a projektet. Felidézte, hosszú időn keresztül vízelöntések keserítették meg az itt élők életét egy-egy nagyobb eső idején, a csapadékvíz elvezetők hiánya vagy nem megfelelő kialakítása miatt. A most záruló 400 millió forintos fejlesztés keretében azonban az Ady sétányon, a Tapolca sétányon és a Szalmavári utca felső szakaszán közel 1 kilométer hosszan új csapadékvíz csatorna épült, amely biztosítja a közterületre hulló vizek kártétel nélküli elvezetését.    

Dr. Áldozó Tamás a projekt kapcsán arról beszélt, hogy az önkormányzat milyen beruházásokat tett a vizeink védelme és a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítése érdekében. Az egyik fontos célt, a csapadékvizek szakszerű elvezetését többek között ez a csapadékvizes projekt szolgálja, a másik kiemelt célkitűzés pedig a vizek helyben tartása, amelyre jó példát mutat a Schwenczel réti záportározó kialakítása és a külső-várkerti tó is – mondta.

A rendezvényen arról is szó esett, hogy a lakosság mit tehet az ivóvízkészletünk védelme és a csapadékvizek hasznosítása érdekében. Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója több jó tanáccsal is szolgált ezekre. Mint mondta, a lakóingatlanok udvarán keletkező és háztetőkről lefolyó csapadékvizeket célszerű tartályban összegyűjteni, vagy az udvarban tartani drénrendszerű szivárgó segítségével, hiszen így az udvar növényzetének öntözéséhez nem kell ivóvizet használni, a helyben tartott víz párolgása pedig a kerti növényzet javára válik, csökkenti a hőmérsékletet és kellemesebb mikroklímát eredményez otthonunkban.
Az ivóvíz védelmével kapcsolatban arról beszélt, hogy a vízfogyasztás csökkentésére nem elsősorban a szervezetünk és szociális vízigényeink csökkentése lehet a megoldás. Fontos, hogy ne ivóvízzel öntözzünk, de ezen túl lényeges az is, hogy a vizes berendezéseinket karbantartsuk és ügyeljünk zavartalan működésükre. Egy-egy csöpögő csap, vagy rosszul záró WC tartály miatt rengeteg víz pazarlódik el, de ugyanígy figyelni kell a bojlerek és átfolyó vízmelegítő berendezések szelepeinek állapotára is, hiszen azok meghibásodása esetén észrevétlenül 500-600 liter víz is elfolyhat naponta. Mindez rendkívüli vízfogyasztást jelent, ha figyelembe vesszük, hogy egy felnőtt napi 70-80 liter ivóvizet használ el szociális vízigényének kielégítésére. 


Ivóvíz kincsünk megőrzéséért az üzemeltetők és a lakosok egyaránt felelősek, a csapadékvizekkel való környezettudatos bánásmód pedig szintén mindannyiunk felelőssége a klímaváltozás hatásainak enyhítésére – hangsúlyozták a rendezvény előadói.


 • Friss hírünk
  ZENE

  Az érzelmes szövegíró

  Az amerikai énekes, dalszerző, producer, Charlie Puth (1991) a YouTube-on megosztott...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: