Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Őrzik emlékét

Horváth Andrea | 2023.08.02.

Kőrös Endrére emlékezett a Pápai Jókai Kör Egyesület. A Pápai Református Teológiai Akadémia épületén elhelyezett emléktáblánál tartott alkalmon részt vett dr. Kőrös Endre dédunokája, dr. Kőrös András és felesége, Kőrösné Mikis Márta is. Ezt követően az Alsóvárosi temetőben található sírhoz is kilátogattak.

Dr. Kőrös Endre a Pápai Református Gimnázium, majd a Református Nőnevelő Intézet tanára, később igazgatója volt. Tanári hivatása mellett a helyi kulturális életben is tevékeny szerepet vállalt a Jókai Kör főtitkáraként és az általa alapított Pápai Hírlap felelős szerkesztőjeként.

A köztiszteletben álló négygyermekes pápai polgár, első világháborús hős, az egykor igazgatása alatt álló intézmény épületével és mai emléktáblájával szemközt álló Petőfi- és Jókai-mellszobrok felállításának talán legfőbb kezdeményezője volt. Irodalmi munkássága is jelentős: költeményei, novellái, irodalomtörténeti írásai jelentek meg.

 Dr. Kőrös Endre zsidó származású volt, de fiatalon áttért a református hitre és presbiternek is megválasztották. Származásának semmilyen meghatározó szerepet nem tulajdonított, tragikus halála mégis emiatt következett be. 1944-ben a gettóba költözés elől a halálba menekült, öngyilkosságot követett el feleségével. Mentesítési engedélyük néhány nappal temetésük után érkezett meg.

Fotó: Pápai Jókai Kör Egyesület

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: