Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Újabb internetes csalások

Pintér-Papp Eszter | 2023.09.04.

Annak ellenére, hogy a rendőrség folyamatosan küzd az online csalók ellen, még mindig vannak, akik áldozatául esnek a modern technika adta lehetőségeket kihasználó bűnözőknek.

Az elmúlt héten egy 54 éves bakonyjákói férfi tett feljelentést a Pápai Rendőrkapitányságon, miszerint ismeretlen körülmények között megszerezték bankkártyájának adatait, majd azzal visszaélve összesen 6 alkalommal tranzakciót hajtottak végre külföldi országokban. Így több százezer forinttal megkárosították a sértettet.

Egy másik esetben még nagyobb volt a kár. Egy 33 éves csikvándi lakos bankszámlájának internetbank belépési adatait még 2023. márciusában szerezték meg a csalók egy adathalász internetes oldalon keresztül. Közel fél évvel később, augusztus utolsó napján az ismeretlen tettesek több mint 2 millió forint összeget emeltek le a sértett bankszámlájáról a hozzájárulása nélkül.

A Pápai Rendőrkapitányság mindkét esetben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűncselekmény elkövetése miatt indított eljárást.

A rendőrök Ismételten felhívják a figyelmet arra:

– Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.

– Amennyiben rosszat sej, kérdezzen rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!

– A legkisebb kétség esetén is azonnal szakítsa meg a hívást, és bankkártyája hátoldalán található hivatalos telefonszám felhívásával ellenőrizze a tájékoztatás valóságtartalmát! Ezen a számon – ha szükséges – ,a számlájához és bankkártyájához kapcsolódó tranzakciókat is azonnal letilthatja.

– Ne töltsön le semmilyen programot a "telefonos ügyintéző"javaslatára!

További hasznos információkat a www.kiberpajzs.hu oldalon találnak az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzésének lehetőségeiről.

Illusztráció: Tumisu képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: