Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

Bevásárlókocsikkal tesztelték a szívritmus zavart!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.07.18.
Nem mindennapi kísérletet hajtottak végre a brit Sainsbury’s szupermarketben: a lényege az volt, hogy kiderüljön, van-e a vásárlóknak rejtett szívritmus zavara, ami nagyban növeli a sztrók kockázatát. Ehhez a tesztben résztvevőknek (2155 vásárló) legalább egy percen keresztül kellett szorosan fogniuk a bevásárlókocsi fogantyújára szerelt két érzékelőt, amelyek a jeleket egy EKG-készülékbe továbbították.

A zöld pipa felvillanása esetén megkönnyebbülhettek, ha viszont a piros kereszt villant fel, akkor a szupermarketben lévő gyógyszertár asszisztense – a vásárlók beleegyezése után – megmérte a pulzuskat. Mint kiderült, a tesztalanyok egytizedénél jelzett be a műszer, így az ő adataikat kardiológusok vizsgálták tovább, s közülük 59-nél igazoltnak találták a pitvarfibrillációt.

Utóbbiak közül 39 fő számára újdonság volt ez az információ, míg húszan már találkoztak a betegséggel. Emellett 115 esetben téves volt a riasztás, 46 vásárlónál pedig a kihagyások – többnyire rossz fogantyútapintás – miatt volt értékelhetetlen az EKG.

A tesztek alapján egy tanulmány is készült, amelyet Ian Jones professzor jegyzett, aki elsősorban a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. De arra is, hogy az ilyen egyszerű, hétköznapi, időkímélő módon végrehajtott szűrővizsgálattal is el lehet érni a közösségeket, bár elismerte, hogy van még mit finomítani a rendszer pontosságán.

Jonathan Mant professzor, a Cambridge-i Egyetem szív- és érrendszeri kutatócsoportjának vezetője innovatívnak nevezte a kísérletet, de fenntartásai is voltak a dolgok kapcsán. Kiemelte, egyes esetekben a gyógyszeres kezelés – amely rendszerint véralvadásgátlók folyamatos szedéséből áll – ront a beteg állapotán, ezért sincs lakossági szűrés a pitvarfibrillációra az Egyesült Királyságban. Sokan vannak, akiknél alkalmilag jelentkeznek csak a tünetek, náluk szerinte értelmetlen a kezelés.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: