Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Figyelem! Hőségriasztást rendeltek el

Szél Móni | 2023.08.21.

Csütörtökön 24 óráig! Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve augusztus 21-én 14:00 órától 2023. augusztus 24-én 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan.

A tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolhatja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat. Ha ilyet tapasztalnál akár ismerősöd, rokonaid esetében, haladéktalanul forduljatok orvoshoz. Érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

Kiemelten 11-17 óra között tartózkodj hűvös helyen, kerüld a szervezetet megterhelő fizikai munkát, naponta többször zuhanyozz.  

Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel annak belső tere akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel. Ha ilyen esetet látsz, azonnal hívd a 112-es segélyhívószámot.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy más hőforrástól meggyulladhat. Idén már 4846 szabadtéri tűz volt, az esetek során összesen 14 ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.

A kerti zöldhulladékot ne égesd el!

A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól.

A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe! 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: