Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Gazdi, siess érte! – Ebtartás csak szabályosan!

Pintér-Papp Eszter | 2023.11.21.

"Itt és itt keresi gazdáját ez a kutyus, gazdi, siess érte!" Manapság nem tudunk úgy belépni a közösségi felületekre, hogy pár percen belül ne jöjjön szembe velünk egy bejegyzés utcán kóborló ebekről. A megriadt négylábúakat jó esetben keresi és meg is találja a gazdi, vagy az egyre leterheltebben dolgozó állatmentő szervezetekhez kerülnek, ahol új gazdát keresnek nekik. De a történet nem mindig végződik jól, sok kóborló kutyát ér baleset. De az is előfordul, hogy az ebet póráz nélkül sétáltatja a gazdája, ami – bármennyire is megbízható és jól nevelt a kutya – közterületen nem megengedett.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az állattartás nagy felelősséggel jár, és nem utolsó sorban vannak szabályok, amikkel nem árt tisztában lenni.

Dr. Nagy Krisztina jegyző a napokban tájékoztatót tett közzé, amiben az ebtartók számára foglalja össze a legfontosabb rendelkezésekre.

A jegyző úgy fogalmaz, a Pápai Polgármesteri Hivatalhoz az elmúlt napokban több állampolgári bejelentés is érkezett arról, hogy Pápa belterületén – többnyire a közparkokban – kutyájukat sétáltató gazdák egy része póráz nélkül engedte szabadon az állatot. Előfordult, hogy a póráz nélkül szaladgáló ebek gyermekre vagy másik kutyára támadtak.

A tájékoztató a következő rendelkezések betartására figyelmeztet:

  • Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon szabad vezetni.
  • Természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen – a triflakereső kutya kivételével – a kutyát tilos póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyni.
  • Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
  • Közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy a közforgalmú közlekedési eszközön az állat által okozott szennyezés megszüntetéséről gondoskodni kell.
  • Az eb a település belterületén felügyelet nélkül nem bocsátható a közterületre és nem szabad hagyni kóborolni sem.
  • Kutya – segítő kutya kivételével – közforgalmi közlekedési eszközön csak szájkosárral és pórázzal szállítható.
  • Vendéglátó üzlet kivételével az eb élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre nem vihető be.
  • A veszélyes állatot zárt helyen kell tartani vagy a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

Dr. Nagy Krisztina arra is felhívja a figyelmet, hogy A Pápai Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelői kiemelt figyelmet fordítanak a szabályszegő ebtartók kiszűrésére és velük szemben – figyelemmel a jogsértés jellegére – helyszíni bírságot szabhatnak ki, illetve közigazgatási hatósági vagy szabálysértési eljárás megindítását kezdeményezhetik. A közigazgatási hatósági vagy szabálysértési eljárás állampolgári bejelentés alapján is megindítható.

Fontos tehát, hogy csak akkor tartsunk kutyát, ha számára a megfelelő körülményeket biztosítani tudjuk, ha kellő időt tudunk rá szentelni, ha szükséges, állatorvosi ellátást tudunk neki biztosítani, ha megkapja a szükséges oltásokat és ha vállaljuk, hogy betartjuk az állattartással kapcsolatos szabályokat.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a cuki kiskutya megrág dolgokat, előfordulhat, hogy átrendezi kertünket, talán hullik a szőre, lehet, hogy nehezen lesz szobatiszta, nem ücsörög a sarokban, mint egy plüss, arra várva, hogy néha-néha elővegyük. Az ebtartás – ahogy minden állat esetében – felelősséggel jár. És nem csak néhány hónapra!

Illusztráció: Jiri Plistil képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: