Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hős pápai ejtőernyősökre emlékeztek Jutaspusztán

Pintér-Papp Eszter | 2023.04.13.

A Magyar Honvédség történetének legnagyobb repülő- és ejtőernyős katasztrófájáról emlékeztek meg Jutaspusztán, április 12-én.

A Honvédelem.hu beszámolója szerint a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete által szervezett megemlékezésen a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság nevében Hegedűs János ezredes mondott beszédet, melyben felidézte a nyolcvankét évvel ezelőtti tragédiát, melynek során a pápai repülőtérről a kedvezőtlen talajviszonyok miatt Jutaspusztára áttelepült repülőgép szenvedett balesetet.

Hegedűs János emlékeztetett, 1941. április 12-én, felszállás közben, nem messze az egykori veszprémi katonai repülőtértől zuhant le a magyar légierő Savoia Marchetti SM–75 típusú repülőgépe. – A délvidéki bevetésre induló gép fedélzetén tartózkodó öt fő repülőszemélyzet és huszonhárom fő ejtőernyős – köztük vitéz Bertalan Árpád őrnagy, az ejtőernyős zászlóalj parancsnoka – többsége azonnal életét vesztette. A balesetet mindössze nyolcan élték túl – idézte fel a tragédiát az ezredes, majd hozzátette, a balesetet a repülőgép mechanikai meghibásodása okozhatta.

Hegedűs Barbara, Veszprém megyei jogú város alpolgármestere a megemlékezésen úgy fogalmazott, hálával tartozunk azoknak a hősöknek, akik a múltban életüket adták a haza védelméért.

A beszédeket követően az elhunyt pilóták és ejtőernyősök tiszteletére egy C-17-es nehéz légiszállító repülőgép alacsony áthúzását követően kegyeleti ejtőernyős ugrás következett. A megemlékezésen a hősökért imát mondott Oláh Emil ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze.

A rendezvény végén az emlékműnél koszorút helyezett el a szervező egyesületek képviselői mellett dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja, Hajnal István ezredes, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese, valamint Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka.

Fotó: Honvédelem.hu, Jókai Mór Városi Könyvtár fotótár

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: